Antena 3 CNN Economic Piaţa globală a rachetelor şi bombelor nucleare, în creştere cu 73% faţă de 2020

Piaţa globală a rachetelor şi bombelor nucleare, în creştere cu 73% faţă de 2020

Piaţa globală a rachetelor şi bombelor nucleare ar urma să depăşească 126 de miliarde de dolari în următorii zece ani, în creştere cu aproape 73% faţă de nivelul din 2020.

Piaţa globală a rachetelor şi bombelor nucleare, în creştere cu 73% faţă de 2020
Sursa foto: Hepta
de Silviana Baicu    |    05 Apr 2022   •   12:42

Sunt datele care reies din raportul realizat de Allied Market Research. Toate acestea deoarece agresiunea rusă din Ucraina stimulează cheltuielile militare.

Mai exact valoarea pieţei ar creşte cu 72,6% faţă de estimarea de aproape 73 de miliarde de dolari realizată de acelaşi studiu pentru 2020 atunci când întârzierile cauzate de covid-19 şi realocarea fondurilor pentru a sprijini criza din sănătate au afectat extrem de mult sectorul apărării.

Aşadar, potrivit studiului, o creşetere a conflictelor geopolitice, dar şi a bugetelor militare ar mări cifra cu o rată anuală de peste 5% în următorii zece ani. Ba mai mult, acelaşi studiu arată că cererea pentru focoase nucleare mici, care pot fi desfăşurate cu uşurinţă prin intermediul aeronavelor sau rachetelor terestre, ar alimenta o creştere mai rapidă în aceste segmente.  

De altfel, săptămâna trecută, preşedintele american a cerut un buget record de apărare naţională în timp de pace care să acorde prioritate modernizării armamentului său nuclear de submarine cu rachete balistice, bombardiere şi rachete terestre. Deşi în 2020, America de Nord a fost cea care a dominat mai mult de jumătate din piaţa globală, datele arată că cea mai rapidă creştere va veni din regiunea Asia-Pacific, la iniţiativele Indiei, Pakistanului şi Chinei de a-şi consolida arsenalul nuclear.  Potrivit unui studiu, statele înarmate nuclear deţin, în prezent, peste 13.000 de focoase nucleare.

Însă reprezentanţii statelor susţin că o astfel de armă nu ar rezolva un conflict. De altfel Marea Britanie, China, Franţa, Rusia, şi Statele Unite au emis la începutul anului o declaraţie comună în care spuneau că nu ar putea exista câştigători într-un război nuclear şi că acesta ar trebui evitat.  

×
Subiecte în articol: rachete arme nucleare piata
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close