Antena 3 CNN Economic România are peste 1,26 de milioane de bugetari. Unde lucrează cei mai mulţi

România are peste 1,26 de milioane de bugetari. Unde lucrează cei mai mulţi

Locurile de muncă la stat sunt tot mai atractive pentru români. O arată cele mai recente date. Peste 1,26 de milioane de oameni lucrează în acest moment în instituţiile de stat. Analiştii susţin însă că presiunea este tot mai mare pe buget şi asta pentru că salariul mediu din administraţia publică este mai mare decât cel din privat.

România are peste 1,26 de milioane de bugetari. Unde lucrează cei mai mulţi
Sursa foto: VisionPics/ Pixabay
de Silviana Baicu    |    11 Mai 2022   •   13:28

Statul român rămâne, în continuare, cel mai mare angajator al ţării, dar şi cel mai generos. Salariile bune, programul fix şi stresul din mediul privat i-au convins pe mulţi să lucreze la stat. Iar numărul angajaţilor creşte considerabil.

Potrivit datelor furnizate de ministerul de Finanţe, numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie, de peste 1,26 de milioane, cu 2.251 mai multe comparativ cu luna precedentă, iar 64% dintre acestea erau în administraţia publică centrală.

Spre exemplu, din cei peste 800 de mii de angajaţi din administraţia publică centrală, mai mult de jumătate lucrau, în martie, în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat.

Aşadar conform datelor, cel mai mare număr de posturi ocupate este înregistrat în Ministerul Educaţiei, aici sunt peste 290 de mii de angajaţi, este urmat de Ministerul Afacerilor Interne cu aproximativ 124 de mii, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Sănătăţii.

Anul trecut, spre exemplu, cele mai multe posturi scoase la concurs au fost în administraţia publică locală, adică în consilii locale şi primării, dar şi în zona sanitară. Iar anul acesta datele nu arată mari schimbări.

Peste 450 de mii de oameni lucrează în acest moment în administraţia publică locală dintre care peste 270 de mii în instituţii finanţate integral din bugetele locale şi aproximativ 180 de mii în instituţii finanţate integral sau parţial din venituri proprii.

În acest moment, salariu mediu net în administraţia publică este de aproximativ 5.000 de lei, în timp ce salariul mediu net la privat este de puţin peste 3.800 de lei.

×
Subiecte în articol: bugetari salarii locuri de munca angajati
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close