Antena 3 CNN Economic România, din nou pe ultimul loc, pentru al treilea an consecutiv. Suntem deficitari la absorbţia fondurilor europene

România, din nou pe ultimul loc, pentru al treilea an consecutiv. Suntem deficitari la absorbţia fondurilor europene

România, din nou pe ultimul loc, pentru al treilea an consecutiv. Suntem deficitari la absorbţia fondurilor europene
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    27 Iun 2012   •   17:40

România este, pentru al treilea an la rând, pe ultimul loc la absorbţia fondurilor europene, la nivelul anului 2011, a declarat, miercuri, Daniela Nemoianu, expert KPMG (companie americană şi consultanţă şi audit).

"Săptămâna viitoare, KPMG va emite studiul anual privind absorbţia fondurilor în Uniunea Europeană. Pentru al treilea an la rând, România este pe ultimul loc. După nu ştiu câţi ani de finanţare, avem un procent de 14% la sfârşitul lui 2011 de sume plătite. Contractate, într-adevăr, procentul este mai mare, de circa 60%, dar în privinţa plăţilor efectiv angajate suntem la un procent extrem de mic, de 14%. Este foarte greu de explicat de ce s-a întâmplat lucrul acesta. Perioada aceasta se sfârşeşte, aceste fonduri nu vor mai putea fi utilizate şi atunci avem o oportunitate ratată", a explicat Nemoianu.

Prezentă la conferinţă în calitate de reprezentant al Consiliului Investitorilor Străini, ea a atras atenţia că, în ultimul timp, în România nu numai că nu mai vin investitori străini, ci chiar pleacă unii dintre cei existenţi.

Expertul a subliniat că, întrucât suntem într-un mediu extrem de competitiv, trebuie să determinăm care sunt acele avantaje ale României în ziua de astăzi, în Europa şi nu numai, care ar putea să atragă un investitor străin, oferindu-i un climat de predictibilitate şi de garantare a profiturilor într-un prag rezonabil.

"Strategia UE însăşi este în dezvoltare, iar acesta este un lucru pozitiv, deoarece, spre deosebire de limitările de folosire a fondurilor structurale de până în prezent, pentru perioada de programare următoare avem veşti bune care permit mecanisme de cofinanţare, permit asocierea fondurilor structurale în formule de parteneriat public privat. Este un element de noutate foarte important şi, cu siguranţă, legislaţia românească va trebui adaptată în acest sens. Se discută o serie de propuneri care să poată să flexibilizeze aceste mecanisme", a precizat Daniela Nemoianu.


×
Subiecte în articol: România absorbtie fonduri europene bani
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close