Antena 3 CNN Economic România primeşte trei miliarde de dolari pentru încă două reactoare nucleare la Cernavodă

România primeşte trei miliarde de dolari pentru încă două reactoare nucleare la Cernavodă

România primeşte un împrumut de trei miliarde de dolari din partea Statelor Unite ale Americii, pentru construirea a două noi unități la Centrala Nucleară de la Cernavodă.

România primeşte trei miliarde de dolari pentru încă două reactoare nucleare la Cernavodă
Sursa foto: Hepta | MMA
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Noi 2022   •   15:43

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a primit azi de la președintele băncii americane US Exim Bank scrisorile de intenție pentru două împrumuturi, de 50 de milioane, respectiv trei miliarde de dolari, pentru construirea reactoarelor trei şi patru ale Centralei Nucleare de la Cernavodă.

La ceremonia desfășurată în Egipt au participat președintele Klaus Iohannis și Reprezentantul Special al Președintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă, John Kerry.

Tot astăzi, Nicolae Ciucă a anunţat că "România face pași importanți către independența sa energetică".

Concret, construcţia efectivă a celor două reactoare se va încheia în anul 2030.

”Astăzi, la Conferința ONU privind schimbările climatice, a fost îndeplinită o etapă importantă pentru construirea reactoarelor 3 și 4 ale Centralei nuclearoelectrice de la Cernavodă. 

În prezența Președintelui României, Klaus Iohannis, și a Reprezentantului Special al Președintelui SUA pentru Climă, John Kerry, Banca de Export-Import a Statelor Unite ale Americii s-a angajat să finanțeze cu 50 milioane de dolari faza a doua, de lucrări preliminare construcției celor două reactoare, și cu 3 miliarde de dolari cea de-a treia fază, de realizare propriu-zisă a proiectului. Prin cele două scrisori de intenție înmânate ministrului Energiei, Virgil Popescu, este asigurată aproximativ o treime din suma necesară construirii celor două reactoare de la Cernavodă, restul urmând a fi asigurat prin alte linii de finanțare. 

Proiectul unităților 3 și 4 este structurat în trei faze. Prima fază – etapa pregătitoare – va fi finalizată până la sfârșitul primului trimestru al anului viitor. Ce-a de-a doua fază, a lucrărilor preliminare, va fi demarată în martie/aprilie 2023 și va fi finalizată în trimestrul al treilea din 2025. Faza a treia, de construcție efectivă a celor două reactoare, se va încheia în 2030.

Prin creșterea capacității sale de producere a energiei electrice în centralele nucleare, România face pași importanți către independența sa energetică, printr-o tehnologie curată, care este o soluție alternativă pentru reducerea emisiilor nocive eliberate în atmosferă", a anunţat premierul Nicolae Ciucă.

×
Parteneri
Cutremur în România, în această seară, în zona seismică Vrancea
x close