Antena 3 CNN Economic Se schimbă facturile la gaze din ianuarie. Noile reguli pe care românii trebuie să le ştie

Se schimbă facturile la gaze din ianuarie. Noile reguli pe care românii trebuie să le ştie

Apar noi reguli pentru facturile la gaze naturale din ianuarie 2023, iar românii trebuie să îşi cunoască toate aceste drepturi, după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii.

Se schimbă facturile la gaze din ianuarie. Noile reguli pe care românii trebuie să le ştie
Sursa foto: Hepta | Utrecht Robin/ABACA-pixabay.com
de Georgiana Adam    |    14 Ian 2023   •   00:00

Mai exact, pentru viitoarele facturi, furnizorii de gaze naturale vor trebui să introducă informații suplimentare care să vină în ajutorul clienților.

Spre exemplu, românii vor fi informați în factură despre consumul de gaze anual comparativ cu cel din anul trecut. Sunt însă multe alte date suplimentare.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 130/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică.

Citeşte şiPeste 550.000 de români nu primesc cardul de energie încă. Guvernul nu ştie toate adresele beneficiarilor | Ce au de făcut oamenii

Actul normativ prevede şi obligaţii pentru furnizorii de gaze naturale.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Astfel, aceştia au următoarele obligaţii, indiferent dacă au fost instalate sau nu contoare inteligente: să pună la dispoziţia unui furnizor de servicii energetice desemnat de clientul final informaţii privind consumurile anterioare facturate, în măsura în care aceste informaţii sunt disponibile, dar şi să pună la dispoziţia clientului final mai multe opţiuni privind modul de transmitere a facturilor şi a informaţiilor privind facturarea, printre care şi transmiterea pe cale electronică

De asemenea, la cererea clienţilor finali, acestora li se asigură o explicaţie clară şi uşor de înţeles a modului de stabilire a sumelor de plată cuprinse în factură, în special în cazul în care facturile nu sunt bazate pe consumul real determinat prin citirea contorului.

În factura emisă clientului, se va specifica modul de determinare a consumului facturat prin citire periodică contor, autocitire sau estimare consum şi să pună la dispoziţie datele privind consumul de gaze naturale şi preţurile aferente perioadei de consum la care se referă datele incluse în facturi, în conformitate cu anexa nr. 5, potrivit wall-street.com.

Totodată, furnizorii de gaze naturale au obligaţia să pună la dispoziţie, cel puţin o dată pe an, într-o factură, următoarele date: comparaţii între consumul actual de gaze naturale al consumatorului final şi consumul din anul anterior, preferabil sub formă grafică; datele de contact (adresele de site-uri de internet) ale unor instituţii cu atribuţii în domeniul energiei, de unde consumatorii pot obţine informaţii privind măsurile disponibile de îmbunătăţire a eficienţei energetice, profiluri comparative ale utilizatorilor finali şi specificaţii tehnice obiective privind echipamentele energetice.

De asemenea, companiile trebuie să nu perceapă plăti suplimentare pentru informaţiile solicitate de clienţii finali legate de facturile de gaze naturale şi să transmită informaţiile privind costul actual şi cel estimat al gazelor naturale, în timp util şi într-un format uşor de înţeles.

Vezi şi: Cum iau românii cardul de energie pentru plata facturii. Marcel Boloş: "E nevoie de trei documente"

Oamenii sunt puși din nou pe drumuri. Ca să își poată lua cardul pentru ajutorul la plata facturilor la energie, românii trebuie să treacă mai întâi pe la administratorii de blocuri.

Deși trebuia să fie un sistem simplu de ajutorare a statului pentru oamenii care încă sunt racordați la sistemul public de încălzire, noua modalitate de decontare a facturilor la energie a dat peste cap atât administratorii de blocuri, cât și locuitorii care încă beneficiază de acest serviciu. 

Pe de o parte, administratorii de blocuri trebuie să scoată din factura de întreținere costul la încălzire pe fiecare apartament în parte și pe fiecare beneficiar.

Mai apoi, trebuie să facă o declarație prin care se arată faptul că aceștia beneficiază de ajutorul statului în valoare de 1400 de lei și cu acea declarație, cu acel card primit din partea statului, dar și cu buletinul, oamenii trebuie să meargă la un ghișeu poștal.

Acolo, românii depun toate documentele și, prin mandat poștal, statul își recuperează banii din contul fiecărei persoane alocat. 

Tot acest sistem, spun administratorii de blocuri, putea să fie mult mai simplu, însă ministrul Marcel Boloș este de o altă părere. 

"Acest certificat de validare a datoriilor este specific numai pentru încălzirea în sistem centralizat. Pentru căldura de la bloc avem peste 190.000 de asociații de proprietari. 

E nevoie de trei documente: cartea de identitate, cardul de energie și acest certificat de validare a datoriilor, care se prezintă oficiantului poștal.

Se eliberează apoi o dovadă privind operațiunile de servicii de mandat poștal", a explicat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Românii vulnerabili vor primi sprijin pentru compensarea prețurilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel:

- 700 de lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;

- 700 de lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

Cine sunt românii care primesc cardul cu bani de energie

Conform ordonanței nr. 166/2022, vor beneficia de măsură:

  1. - pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  2. - persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  3. - familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;
  4. - familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.

Sprijinul se acordă per loc de consum, astfel că, în gospodăriile cu mai mulți locuitori, venitul pe membru de familie trebuie să fie sub 2.000 lei.

×
Subiecte în articol: factură gaze gaze Klaus Iohannis
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close