Antena 3 CNN Economic Peste 550.000 de români nu primesc cardul de energie încă. Guvernul nu ştie toate adresele beneficiarilor | Ce au de făcut oamenii

Peste 550.000 de români nu primesc cardul de energie încă. Guvernul nu ştie toate adresele beneficiarilor | Ce au de făcut oamenii

Autoritățile au descoperit abia acum că nu au date clare privind adresa a jumătate de milion de beneficiari, pentru a le putea trimite cardurile de energie în baza cărora li se acordă banii.

de Georgiana Adam    |    13 Ian 2023   •   13:46

Numai în județul Teleorman, de exemplu, 40.000 de locuitori din mai multe sate nu au în adresă trecută și o stradă cu număr. 

În această situație ar fi peste 550.000 de români care fie au adresele amestecate, fie apare că locuiesc mulţi la aceeaşi adresă.

În total, 3,9 milioane de români cu venituri sub 2.000 de lei ar trebui să primească ajutorul pentru decontarea cheltuielilor la încălzire, fie că vorbim de energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale.

Citeşte şiModel de declaraţie pentru scutiri de impozit, pentru părinţii care au copiii înscrişi la școală, grădiniță sau creșă

Ajutorul e dat în baza unui card de energie, practic un tichet pe hârtie, fără bani pe el, emis de Poștă. 

Ajutorul e de 1.400 de lei, acordat în două tranșe anul acesta - în februarie și septembrie.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Ce au de făcut românii care au probleme cu adresa

Cu doar câteva săptămâni înainte ca beneficiarii să primească ajutorul financiar, autoritățile au identificat o mare problemă. 

În prezent, nu se cunosc toate adresele românilor eligibili și nici câți locuiesc la aceeași adresă pentru a calcula venitul eligibil pe gospodărie, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de Ordonanță pus în dezbatere miercuri, în ședința de Guvern.

Potrivit Ordonanței, banii pentru energie se acordă per loc de consum, iar în gospodăriile cu mai mulți locuitori, venitul pe membru de familie trebuie să fie sub 2.000 lei.

"Pentru identificarea beneficiarilor eligibili este necesară cooperarea dintre diverse instituții, în principal prin interogarea bazelor de date existente la nivelul instituțiilor implicate, operaționalizarea unui sistem informatic de gestionare a acestor date și extragerea informațiilor necesare pentru identificarea corectă a beneficiarilor eligibili.

Având în vedere că sprijinul acordat categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie este suportat parțial din fonduri externe nerambursabile, se impune prelucrarea cu acuratețe a informațiilor existente în bazele de date ale instituțiilor implicate, pentru asigurarea unor piste de audit adecvate și corelarea / confruntarea acestora cu situația reală din teritoriu / loc de consum / gospodărie. 

Urmare a simulărilor efectuate prin cooperarea instituțiilor implicate, s-a constatat că în foarte multe situații nu se pot identifica coabitanții pentru un loc de consum și este astfel necesar să se identifice persoanele în cauză în baza unor declarații pe propria răspundere date de către beneficiarul de sprijin. 

Problemele de identificare exactă a adresei beneficiarilor se datorează în principal inexistentei cartografierii exacte a rețelei de străzi, îndeosebi în mediul rural, unde sunt sate întregi în care străzile nu au nume. Și în mediul urban se pot găsi străzi fără nume, străzi cu același nume în același oraș. 

Poșta Română poate asigura tipărirea, distribuirea, preluarea, scanarea și transmiterea informațiilor conținute în declarațiile pe propria răspundere, în condițiile în care beneficiarii de sprijin se regăsesc pe întreg teritoriul României, în mediu rural și urban", se arată în nota de fundamentare.

Cum iau românii cardul de energie pentru plata facturii. Marcel Boloş: "E nevoie de trei documente"

Oamenii sunt puși din nou pe drumuri. Ca să își poată lua cardul pentru ajutorul la plata facturilor la energie, românii trebuie să treacă mai întâi pe la administratorii de blocuri.

Deși trebuia să fie un sistem simplu de ajutorare a statului pentru oamenii care încă sunt racordați la sistemul public de încălzire, noua modalitate de decontare a facturilor la energie a dat peste cap atât administratorii de blocuri, cât și locuitorii care încă beneficiază de acest serviciu. 

Pe de o parte, administratorii de blocuri trebuie să scoată din factura de întreținere costul la încălzire pe fiecare apartament în parte și pe fiecare beneficiar.

Mai apoi, trebuie să facă o declarație prin care se arată faptul că aceștia beneficiază de ajutorul statului în valoare de 1400 de lei și cu acea declarație, cu acel card primit din partea statului, dar și cu buletinul, oamenii trebuie să meargă la un ghișeu poștal.

Acolo, românii depun toate documentele și, prin mandat poștal, statul își recuperează banii din contul fiecărei persoane alocat. 

Tot acest sistem, spun administratorii de blocuri, putea să fie mult mai simplu, însă ministrul Marcel Boloș este de o altă părere. 

"Acest certificat de validare a datoriilor este specific numai pentru încălzirea în sistem centralizat. Pentru căldura de la bloc avem peste 190.000 de asociații de proprietari. 

E nevoie de trei documente: cartea de identitate, cardul de energie și acest certificat de validare a datoriilor, care se prezintă oficiantului poștal.

Se eliberează apoi o dovadă privind operațiunile de servicii de mandat poștal", a explicat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Românii vulnerabili vor primi sprijin pentru compensarea prețurilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel:

- 700 de lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;

- 700 de lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

Cine sunt românii care primesc cardul cu bani de energie

Conform ordonanței nr. 166/2022, vor beneficia de măsură:

  1. - pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  2. - persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  3. - familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;
  4. - familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.

Sprijinul se acordă per loc de consum, astfel că, în gospodăriile cu mai mulți locuitori, venitul pe membru de familie trebuie să fie sub 2.000 lei.

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close