Antena 3 CNN Economic Suntem, din nou, pe ultimul loc. România, codaşă la absorbţia fondurilor europene

Suntem, din nou, pe ultimul loc. România, codaşă la absorbţia fondurilor europene

Suntem, din nou, pe ultimul loc. România, codaşă la absorbţia fondurilor europene
Sursa foto: Foto: etftrends.com
de M.Z.    |    13 Mai 2013   •   22:46

România se situa pe ultimul loc în Uniunea Europeană la absorbţia fondurilor europene, la sfârşitul anului 2012, potrivit unui studiu KPMG efectuat în 10 ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE).

 
"Deşi rata de contractare a fondurilor structurale în România se apropie de media înregistrată la nivelul statelor membre, ţara noastră se situează, din nou, pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene la finalul anului 2012", se arată într-un comunicat KPMG, remis luni, informează Agerpres
 
Pe primul loc la absorbţia fondurilor se află Estonia şi Lituania - cu 59%, urmate Cehia (57%), Letonia (56%), Slovenia (50%) şi Polonia (49%). Un pluton de patru ţări - Slovacia (40%), Ungaria (40%), Bulgaria (34%) şi România (12%) - încheie clasamentul KPMG. 
 
Şi în privinţa gradului de contractare, România este pe ultima poziţie (70%), iar pe prima - Bulgaria (100%). 
 
Potrivit studiului, fondurile structurale şi de coeziune aflate la dispoziţia României, în perioada 2007-2012, au fost de 23,53 miliarde euro, iar proiectele contractate au totalizat 16,36 miliarde euro, ceea ce corespunde unei rate de accesare de 70%. Pe de altă parte, absorbţia a fost de 12%, suma de 2,78 miliarde euro fiind plătită beneficiarilor din ţara noastră. 
 
La finalul anului trecut, cele mai înalte rate de rate de contractare (80%) au fost înregistrate la proiectele de "resurse umane" şi "infrastructură", similare mediei din ECE. La nivelul mediei naţionale, cu 70% rată de absorbţie şi 66%, s-au situat proiectele de "Cercetare-Dezvoltare (R&D) şi Comunicaţii (ITC)", respectiv, "Asistenţă Tehnică". 
 
Specialiştii KPMG susţin că, pentru statele membre UE din Europa Centrală şi de Est, fondurile UE sunt "o resursă esenţială pentru dezvoltarea competitivă şi creşterea economică", având o contribuţie între 11% şi 26% la PIB-ul anual. 
 
Raportul evidenţiază că, în perioada 2007 - 2012, aproximativ 180,9 miliarde euro au fost disponibile pentru a fi cheltuite în vederea îmbunătăţirii coeziunii economice şi sociale, beneficiarii semnând contracte în valoare totală de 149 miliarde euro, ceea ce reprezintă peste 80% din bugetul alocat pentru perioada curentă de programare. 
 
Cercetarea realizată de KPMG se referă la cele mai noi 10 state membre ale UE - Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia - care au aderat între 2004 şi 2007. 
 
KPMG este reţeaua globală de firme de servicii profesionale care furnizează servicii de audit, consultanţă fiscală şi în domeniul afacerilor. 
 
 


 

×
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close