Antena 3 CNN Economic Mai multe țări din Uniunea Europeană au început să impună taxe pe profiturile băncilor

Mai multe țări din Uniunea Europeană au început să impună taxe pe profiturile băncilor

Guvernele țărilor din cadrul Uniunii Europene au început să impună taxe pe profiturile băncilor.

Mai multe țări din Uniunea Europeană au început să impună taxe pe profiturile băncilor
Sursa foto: pexels.com
de Ioana Mircea    |    09 Sep 2023   •   21:40

Italia este cea mai recentă ţară europeană care a introdus taxarea profiturilor excepţionale ale băncilor. Având în vedere mişcările deja demarate în Europa pe subiectul impozitării suplimentare a profitului băncilor, posibilitatea ca o taxă asemănătoare să fie introdusă şi în România a început în această vară să fie discutată în spaţiul public, iar acum începe să prindă contur.

În Republica Cehă, camera inferioară a parlamentului ceh a aprobat în noiembrie o taxă excepţională de 60% asupra firmelor din domeniul energiei şi al băncilor, cu scopul de a strânge 3,4 miliarde de dolari în acest an din profituri considerate excesive pentru a finanţa sprijinul pentru persoanele fizice şi firmele afectate de creşterea preţurilor la electricitate şi gaze. Astfel, taxa suplimentară se aplică profiturilor care depăşesc 120% din media din perioada 2018-2021 şi vine peste taxa corporate de 19% care era deja în vigoare.

Citește și: Cât ne costă ajutorul acordat Ucrainei. Bogdan Chirieac: "Efortul pe care îl face România este uriaș"

În Ungaria, guvernul a modificat taxele excepţionale impuse sectoarelor cheie ale economiei printr-un decret publicat în iunie, spunând că băncile îşi pot reduce plăţile de taxe excepţionale din 2024 cu până la 50% dacă îşi măresc achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale ungare.

În cazul Spaniei, guvernul intenţionează să strângă 3 mld. de euro până în 2024 din taxa excepţională asupra băncilor pe care a aprobat-o anul trecut, care impune o taxă de 4,8% asupra veniturilor lor nete din dobânzi şi a comisioanelor nete peste un prag de 800 mil. de euro.

Posibilitatea ca o taxă asemănătoare să fie introdusă şi în România a început în această vară să fie discutată în spaţiul public, iar acum începe să prindă contur, potrivit zf.ro.

×
Subiecte în articol: taxe banci UE
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close