Antena 3 CNN Economic Trucul ingenios cu care un român a scăpat de facturile la energia electrică: "Nu sting becurile şi nu plătesc"

Trucul ingenios cu care un român a scăpat de facturile la energia electrică: "Nu sting becurile şi nu plătesc"

O idee ingenioasă l-a ajutat pe un maramureşean să scape de facturile la energie electrică şi să stea şi cu becurile aprinse.

Trucul ingenios cu care un român a scăpat de facturile la energia electrică: "Nu sting becurile şi nu plătesc"
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    20 Oct 2022   •   10:57

Totul este posibil după ce Mihai Bledea a transformat o moară de porumb într-o sursă de energie electrică. A adăugat elemente moderne şi a adaptat-o astfel încât să-şi facă viaţa mai uşoară şi mai ieftină. 

În curtea gospodăriei din Vadu Izei, Mihai Bledea are o vâltoare în care lumea din sat îşi spală hainele de iarnă şi covoarele, cât şi o moară veche de peste 100 de ani. 

Când oamenii din zonă nu s-au mai dus cu porumb la măcinat, maramureşeanul n-a vrut să lase moara să ajungă o ruină. A transformat-o şi acum, cu ajutorul apei, o foloseşte ca să producă energie electrică. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Dacă cobor pârâul mai jos, atunci apa trece peste roată şi nu mai angrenează. Dacă ridic apa spre roată, am axul intermediar şi am nevoie să îmi scot 3.000 de rotații pe minut", arată Mihai Bledea, proprietar moară.

Iar sistemul îl scuteşte de grija facturilor. Întreaga inginerie produce şapte kilowați, în timp ce gospodăria îi consumă doar patru. Dar omul nu se opreşte la atât. 

"Vreau să măresc capacitatea roţii, dimensiunea. Ar trebui să o fac undeva la doi metri şi ceva, până unde am cota 0, de la apă, să o poate învârte bine", spune Mihai Bledea, proprietar moară.

Iniţiativa lui e un model şi pentru alţii din localitate, iar maramureşeanul este foarte mulţumit, mai ales de câteva luni: "Nu le sting (becurile - n.r.), şi așa nu plătesc. Apa oricum curge", susţine proprietarul morii, potrivit observatornews.ro.
 

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close