Antena 3 CNN Economic Tutorial Antena 3. Cum afli câţi bani ai strâns la Pilonul II de pensii

Tutorial Antena 3. Cum afli câţi bani ai strâns la Pilonul II de pensii

Aproape 8 milioane de români contribuie vrând-nevrând la Pilonul II de pensii, adică la acele pensii private obligatorii.

Tutorial Antena 3. Cum afli câţi bani ai strâns la Pilonul II de pensii
de Roana Rotaru    |    13 Mar 2021   •   17:14

Lunar, 3,75% din salariile noastre ajung în aceste fonduri private de pensii.

Iată cum afli ce firmă îţi adminstrează bani din Pilonul II - asta dacă ai fost repartizat în mod aleatoriu, dar şi ce sume s-au strâns până acum în contul tău.

Ce este pilonul 2 de pensii şi cum funcţionează

În anul în care Pilonul 2 a fost introdus, respectiv anul 2008, contribuțiile au fost făcute obligatorii pentru persoanele angajate cu vârste de până la 35 de ani și opționale pentru persoanele care aveau atunci între 35 și 45 de ani.

Astăzi, practic toate persoanele angajate care, la introducerea Pilonului II aveau sub 35 de ani sunt obligate să cotizeze la cele două sisteme de pensii (public și privat).

Începând cu anul 2018, unui angajat i se reține 25% din salariul brut reprezentând contribuția la asigurările sociale(pensii). Din acest procent, doar 3,75% ajunge la Pilonul II, restul banilor fiind asimilați în sistemul Pilonului I.

Garanţia cea mai importantă dată de Pilonul 2 de pensii este că, odată ieşit la pensie, orice român va primi cel puţin suma totală a contribuţiilor pe care le-a făcut în timpul anilor de muncă.

Apoi, există alte două măsuri care garantează siguranţa conturilor:

- Banii din fondurile de pensii sunt ţinuţi separat de banii administratorului - asta înseamnă că administratorul nu poate să îşi însuşească nicio parte din banii contribuabililor;

- Conform legii, fondurile de pensii nu pot da faliment - administratorul poate da faliment, însă asta nu afectează cu nimic fondurile.

Nu în ultimul rând, activitatea administratorilor fondurilor de pensii este verificată şi auditată în mod regulat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

×
Subiecte în articol: pensii Pilonul II
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close