Antena 3 CNN Economic Pensii 2021. Vârsta de pensionare pentru femei va creşte până în anul 2030

Pensii 2021. Vârsta de pensionare pentru femei va creşte până în anul 2030

Veste proastă pentru femeile din România: vârsta de pensionare va creşte până în anul 2030. 

Pensii 2021. Vârsta de pensionare pentru femei va creşte până în anul 2030
Sursa foto: pixabay.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Mai 2021   •   09:51

Dacă acum femeile ies la pensie la 61 de ani şi 7 luni, peste şase ani vârsta la care se pot pensiona va fi de 63 de ani. 

Spre exemplu, o femeie care este născută în 1967 şi care are acum 54 de ani va ieşi la pensie la vârsta 63 de ani.

Următorul pas, spun specialiştii, ar fi să urmeze o egalizare a vârstei de pensionare între bărbaţi şi femei, astfel că ei ar urma să iasă la pensie la aceeaşi vârstă, de 65 de ani.

Pensii 2021. Vârsta de pensionare, în creştere la femei

Veştile proaste nu se opresc aici. Guvernul a trimis un document la Bruxelles prin care se angajează să coreleze vârsta de pensionare cu speranţa de viaţă care este în continuă creştere, totul pentru a primi bani din fonduri europene, prin programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, neagă însă toate aceste afirmaţii şi spune că nu există nicio discuţie în Guvern despre majorarea vârstei de pensionare.

Atât acest document trimis de guvern la Bruxelles, cât şi vicepremierul Dan Barna o contrazic pe Raluca Turcan şi spun că există o nevoie de a calibra această vârstă de pensionare cu speranţa de viaţă.

Pensii 2021. Orban recunoaşte că vârsta de pensionare ar putea creşte

La rândul său, preşedintele PNL, Ludovic Orban, recunoaşte că se discută intens subiectul vârstei de pensionare şi că aceasta ar putea creşte. 

"De discutat, evident că s-a discutat (prevederea în care vârsta de pensionare să fie majorată în anii următori - n.r.). Nu e un subiect nou pe piaţă. Nu s-a luat o decizie.

Sigur că avem discuţii legate şi de stagiul de cotizare, sigur că avem discuţii legate şi de vârsta de pensionare, dar aici urmează să se ia decizii", susţine Orban.

Pensii 2021. Cine îşi poate cumpăra vechime şi cât costă 6 ani în cartea de muncă

Decizie importantă pentru românii care au goluri în cartea de muncă. Legea prin care va fi prelungită prelungită perioada până la care vă veţi putea cumpăra vechime va fi votată în plenul Camerei Deputaţilor. 

Astfel, urmează să fie prelungit termenul până la care veţi putea cumpără vechimea în muncă de la 1 septembrie 2021 până la 1 septembrie 2023. 

Până acum şi-au cumpărat vechime în jur de 6.000 de persoane, iar valoarea totală este de 50 de milioane de lei.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close