Antena 3 CNN Economic Victor Ponta: Datele INS confirmă optimismul nostru. România nu a fost în recesiune

Victor Ponta: Datele INS confirmă optimismul nostru. România nu a fost în recesiune

Victor Ponta: Datele INS confirmă optimismul nostru. România nu a fost în recesiune
Sursa foto: Foto: VideoNews
14 Noi 2014   •   10:26
Premierul Victor Ponta a anunţat, vineri, datele oficiale ale INS legate de economia României. Astfel, conform INS, Produsul Intern Brut al României a crescut în trimestrul III din 2014 cu 1,9%, depăşind aşteptările premierului. 
 
"Este o zi bună pentru România şi mă bucur că datele puse la dispoziţie de INS confirmă optimismul nostru. Este adevărat că în ultimele zile s-a vorbit despre dezastru economic, recesiune. Au fost doar vorbe de campanie iar eu mi-am dorit ca azi datele oficiale să arate adevărul, nu pentru interese electorale, ci pentru că vreau ca lucrurile să meargă bine în România. Dumnezeu ţine cu oamenii buni şi cu românii", a explicat Ponta în deschiderea declaraţiei
 
"Conform datelor oficiale INS, PIB în trimestrul 3, 2014, a fost mai mare cu 1,9% comparativ cu trimestrul 2 din 2014. Am spus alaltăieri că în baza datelor noastre urma să avem o creştere economică de 1%. Am fost contrazis. Mă bucur că nu am avut dreptate, avem o creştere aproape dublă. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2013, PIB-ul are o creştere cu 3,2%. Asta înseamnă că faţă de un an bun, creşterea este importantă."
 
Ponta a explicat că evoluţia economiei în ansamblu este foarte bună, având o creştere de PIB solidă faţă de 2013 şi că ideea de "recesiune tehnică" nu a existat în România, datele fiind revizuite. 
 
"A doua ştire importantă legată de evoluţia în ansamblu faţă de anul 2013. În primele 9 luni din 2014, PIB-ul a crescut, comparativ cu 2013, cu 2,8% pe serie brută şi 3,1% pe seria ajustată sezonier. Adică dacă în 2013 am avut una din cele mai mari creşteri economice din UE, anul acesta putem să ajungem din nou la 3%, în condiţiile în care economiile europene înregistrează rezultate mai slabe."

"A treia ştire importantă. S-a vorbit despre recesiune. Vă citesc din comunicatul INS: În urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi (SEC) 2010) şi a seriei ajustate sezonier, Produsul intern brut a scăzut în trimestrul II 2014 cu 0,3% faţă de trimestrul I 2014 şi a crescut în trimestrul I 2014 cu 0,5% faţă de trimestrul IV 2013. Mai exact - nu am fost niciodată în recesiune. A fost o estimare, apoi rostogoliri politice, din interese politice. În acest fel, România nu a fost niciodată în recesiune, nici măcar tehnică. Suntem şi în 2014 între primele trei ţări din UE la creşterea economică şi acest lucru este important pentru faptul că avem o direcţie economică."
 
Premierul a adăugat că economia României dă semne că va creşte natural, sănătos, până va depăşi pragul atins în 2008, anul maxim de expansiune economică. Diferenţa este că acum creşterea va fi naturală şi nu bazată pe speculaţii imobiliare. 
 
"Mai sunt câteva date importante. Vom depăşi în mod clar PIB-ul din 2008, anul maxim de expansiune economică. Am încheiat un ciclu negativ şi din acest moment România este la maximele sale de PIB şi de capacitate de dezvoltare economică. După primele 9 luni, exporturile României au ajuns la 40 de miliarde de euro şi vor depăşi pragul de 50 de miliarde de euro. Cifra de afaceri din serviciile de piaţă a crescut în termeni nominali cu 5,9%. Zona privată din România. Producţia industrială a crescut cu 8,5% comparativ cu aceeaşi perioadă. Această creştere economică din 2013 o avem şi în 2014, deci este sănătoasă, nu pe speculaţii imobiliare, ci pe producţie şi exporturi, ca în orice economie serioasă şi stabilă."
 
"Majorarea puterii de cumpărare a populaţiei cu 4%, pe fondul unei creşteri a salariului mediu net de 5,5% şi a inflaţiei de 1,5%. Auzim lozinci foarte des. Că degeaba creşte guvernul pensiile şi salariile, că au fost înghiţite de inflaţie. Nu trebuie să fii specialist ca să înţelegi că inflaţia este de 1,5% şi creşterea salariului mediu net este de 5,5%. Numărul de salariaţi a crescut între ianuarie şi august cu 71.000. Termenul de creştere cred că orice om care vorbeşte limba română îl înţelege foarte clar, în antiteză cu faptul că am pierdut locuri de muncă. Mai este o veste foarte bună. Sper să se confirme. România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, devansând Rusia. Asta ne va permite să avem o economie comună din ce în ce mai integrată. România rămâne în 2014 şi va rămâne şi în 2015 una din cele mai importante economii în creştere din regiune. Vă asigur că aceste politici guvernamentale vor continua, vom avea stabilitate politică şi voi sprijini Guvernul."
 
Premierul a negat informaţiile apărute joi seară în presă, conform cărora Guvernul se pregăteşte să renunţe la cota unică.
 
"Mă bucur că se încheie campania, poate se încheie şi seria de minciuni. Am văzut din nou o mare ştire, că din 2016 o să facem nu ştiu ce cu cota unică. Mai spun încă o dată. Acest gen de dezinformări se adresează oamenilor care vor să fie minţiţi. Dacă vroiam să schimb cota unica, o schimbam deja, ca premier, nu o fac ca preşedinte. Cota unica va fi garantată de către guvernul condus de Tăriceanu, pe care îl voi sprijini."
 

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close