Antena 3 CNN Emisiuni Decisiv George Simion, despre securitatea energetică a României, după plecarea Enel: "Milioane de români sunt în pericol. Statul român este în genunchi!"

George Simion, despre securitatea energetică a României, după plecarea Enel: "Milioane de români sunt în pericol. Statul român este în genunchi!"

Enel, unul dintre cei mai mari investitori de pe piaţa de energie electrică, va pleca din România anul viitor. George Simion a comentat acest anunț şi face apel la guvernanţi să ia urgent măsuri. "Statul român să-și revină din această degringoladă în care este și să recapete tot ce este românesc", spune liderul AUR.

george simion plecare enel romania securitate energetica facturi curent
George Simion, despre securitatea energetică a României, după plecarea Enel: "Milioane de români sunt în pericol. Statul român este în genunchi!" Sursa foto: Colaj Antena 3 CNN | Pexels
de Claudia Popovici    |    22 Noi 2022   •   18:15

Informația privind plecarea Enel de la noi din ţară în 2023 apare într-un raport al companiei. Interesant este că prin vocea reprezentanților ANRE, statul român spune că nu a fost anunțat despre această plecare.

Astfel, apare întrebarea: ce se va întâmpla cu cei peste 3 milioane de clienți, pentru că astăzi președintele Consiliului Concurenței a cerut intervenția CSAT pe această temă.

Întrebat ce soluţii ar avea acum statul român, George Simion, liderul AUR, a spus: 

"Eu cred că dacă România are o guvernare care se gândește la următorii 10-15 ani ar trebui răscumpărat ENEL-ul, nu înainte de a verifica dacă s-a respectat contractul de privatizare.

"Ne gândim îngrijorați pentru securitatea energetică viitoare a României"

Nu trebuia să înstrăinăm aceste companii din domeniile strategice. Cu siguranță, cei care sunt acum la guvernare trebuie să se pronunțe, pentru că am văzut ce profituri uriașe au făcut distribuitorii de energie și ne gândim îngrijorați pentru securitatea energetică viitoare a României.

Opțiunea noastră, a celor de la AUR, este de a răscumpăra acțiunile Enel. Cu siguranță, chestiunea energetică trebuia pusă pe masa CSAT-ului de foarte mult timp. Nu s-a întâmplat acest lucru. Singurul care a tăiat și a spânzurat în domeniul Energiei a fost ministrul Virgil Popescu. Și vedem unde s-a ajuns.

Se revine la o piață a energiei reglementată abia pe 1 ianuarie, în tot acest an peste 5 miliarde de euro s-au dat degeaba către firme intermediare, s-au mărit prețurile artificial.

"La nivel intern și la nivel extern statul român este în genunchi"

E mult prea târziu data de 1 ianuarie și cu siguranță independența noastră energetică este o chestiune care vizează CSAT-ul și ar trebui să vizeze toate instituțiile care se ocupă de securitate națională.

Eu cred că în acest moment, și la nivel intern și la nivel extern statul român este în genunchi. Asta este poziția caracteristică pentru actualii guvernanți.

"Statul român să-și revină din această degringoladă și să recapete tot ce este românesc"

De altfel, nu este primul distribuitor care își anunță intenția de plecare. A mai fost și cazul CEZ. Ce trebuie în acest moment să facă statul român este să-și revină din această degringoladă în care este și să recapete tot ce este românesc.

Eu cred că statul român, așa cum a putut avea grijă ca energia electrică să ajungă la toți consumatorii în ani în care tehnologia nu era atât de dezvoltată, cred că poate să asigure și în acest moment faptul ca energia să ajungă la consumatori.

"Toate statele importante din Europa dețin active în România"

Ce deranjează este revenirea la o piață reglementată, scăderea marjei de profit și știm că aceste companii de distribuție au avut profituri enorme și dacă nu le mai convine celor de la Enel, își anunță plecarea de aici sau din zonă, probabil este o gândire a statului italian. Vedem cum toate statele importante din Europa dețin active în România.

Din păcate, noi nu mai suverani la nivel de decizie, decid alte state.

Statul austriac am văzut că l-a vizitat, ieri, pe Klaus Iohannis. Compania OMV Petrom decide să investească în Republica Moldova, dar nu decide primirea României în spațiul Schengen, Austria și nici Olanda și nici alte state care au active importante în România.

"Statul român a înstrăinat acțiuni în companii importante pe sume derizorii. Românii sunt cei păgubiți"

Lucrurile acestea se pot negocia dacă avem decidenți care doresc să negocieze și care țin la interesul statului român și la interesul românilor, care vedem că sunt păgubiți sau cel puțin anul acesta au fost cei mai păgubiți din pricina subiectului numit energie.

Am văzut că statul român a înstrăinat acțiuni în companii importante pe sume derizorii. În primul și în primul rând trebuie analizat contractul de privatizare al Enel.

Totodată am văzut cum practic a fost răscumpărată participațiunea americanilor de la Exxon din Marea Neagră din gazele care aparțin românilor. Cred că se pot găsi soluții pe termen lung ca românii să redevină stăpâni pe proprietatea lor", a spus George Simion, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN. 

×
Citește mai multe din Decisiv
» Vezi toate știrile din Decisiv
Cele mai noi știri
Parteneri
x close