Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv S-a lansat "Ghidul facturilor". Ce să faceţi când nu puteţi plăti facturile la energie | Av. Adrian Cuculis, sfaturi utile

S-a lansat "Ghidul facturilor". Ce să faceţi când nu puteţi plăti facturile la energie | Av. Adrian Cuculis, sfaturi utile

Avocatul Adrian Cuculis a lansat "Ghidul Facturilor" cu sfaturi utile pentru românii care au primit sume uriașe pe care nu le pot plăti la energie şi gaze. Iată ce trebuie să facem.

S-a lansat "Ghidul facturilor". Ce să faceţi când nu puteţi plăti facturile la energie | Av. Adrian Cuculis, sfaturi utile
Sursa foto: Colaj arhiva Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    17 Oct 2022   •   19:04

Mai exact, avocatul Adrian Cuculis propune în ghidul facturilor, cinci sfaturi simple, dar extrem de importante care ne-ar putea ajuta sa trecem cu bine de criza energetică. 

1.  Notificăm în scris furnizorul de energie

Noi, în săptămânile trecute am mai discutat despre cum arată facturile românilor. A mai apărut încă o factură de vreo 8.000 de euro chiar săptămâna trecută. Vorbim de o recalculare de 33.000 de lei pe ultimii 4 ani de zile.

Deci, am senzația că treaba asta e făcută deja premeditat, în condițiile în care în lege îți spune clar că ai 3 luni de zile, nu 3 sau 4 ani.

2. Contestăm întinderea valorii facturii

Şi vreau să le mai dau un sfat: facturile care depășesc sau la care sunt făcute regularizări pe 4 ani de zile ele sunt prescrise. Orice fel de datorie comercială este prescrisă. 

Regularizarea peste 3 luni de zile nu trebuie plătită, ea trebuie eșalonată. Au fost cazuri de 4 ani de zile... ele sunt prescrise, nu trebuiesc plătite.

Facturile trebuiesc contestate la furnizor. Dacă vrem să mergem mai departe și să facem plângere nu să putem fără acest pas 2.

3. Solicităm furnizorului de energie să pună la dispoziție metrologia contorului şi verificăm cu indexul vechi dacă nu cumva este vreo discrepanță

De fapt, solicităm buletinul metrologic al contorului respectiv, fie că vorbim de un contor vechi sau un contor inteligent.

Culmea este că distribuitorii primesc citirea lor și furnizorii tot regularizări pe luni de zile fac. Lucru inexplicabil, pentru că acel contor are programată o dată prestabilită prin care să transmite acel index.

Și noi primim facturi în continuare pe luni de zile! E foarte important să avem meteorologia, pentru că în decursul timpului s-a constatat că în momentul în care e defazat contorul electric și nu-ți înregistrează corespunzător poți să înregistrezi un consum astronomic.

La un moment dat, o casă simplă a primit o factură aproape pentru tot cartierul și e clar că ceva s-a întâmplat acolo sau, atenție, e foarte important că e posibil pe circuitul acesta cineva să fure curent.

4. Dacă nu primim răspuns favorabil în maximum 15 zile, trimitem plângerea la ANRE

Trimitem plângerea la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), la Departamentul de Protecție a Consumatorului sau direct la ANPC.

La ANRE se pot adresa și persoanele fizice, dar să nu uităm de profesioniști, că și ei sunt cei care țin economia în funcțiune.

La ANPC, în schimb, nu te poți duce în calitate de persoană juridică, dacă ai firmă, nu poți să notifice ANPC-ul.

ANPC-ul se ocupă doar de persoane fizice, în cazul acesta. În schimb, ANRE-ul poate primi plângerea și unei persoane fizice, dar și unei persoane juridice.

5. Deschidem o acțiune în instanță pentru anularea facturilor

Vă mai spun încă o chestiune suplimentară la care să fie atenți cu toții. Acțiunile respective pot viza inclusiv suspendarea obligației de plată. Deci, asta ar fi o variantă. Este un pas foarte important, pentru că altfel se transformă această factură în titlu executoriu și riști să ai casa pusă în pericol, adică să o scoată furnizorul la vânzare.

Paralel există convențiile de consum. Acele convenții de consum presupun cumva semnarea unui angajament între tine și furnizorul de servicii de electricitate pe 12 luni și poți să-i spui furnizorului. Ok, mă tarifezi din ianuarie până în decembrie pe consumul pe care ți-l dau eu.

Doar că s-ar putea la un moment dat pe convenția de consum să funcționeze doar un an de zile, că la finalul anului dacă se face regularizarea respectivă, o să ai o mare problemă", a explicat avocatul Adrian Cuculis, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN. 

Schema jafului cu facturile românilor. Avocat Adrian Cuculis: "Acesta este primul semn de abuz"

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close