Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Exces de putere Mircea Geoană: "Îi asigur pe români că nu există motive de îngrijorare. Putin a reuşit să facă alianţa NATO să fie mai unită ca oricând"

Mircea Geoană: "Îi asigur pe români că nu există motive de îngrijorare. Putin a reuşit să facă alianţa NATO să fie mai unită ca oricând"

Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO, anunț de ultimă oră privind sancțiunile care vor fi aplicate Rusiei, dar şi despre cum va fi întărit flancul estic şi planurile de apărare pentru menţinerea echilibrului strategic în Europa.

Mircea Geoană: "Îi asigur pe români că nu există motive de îngrijorare. Putin a reuşit să facă alianţa NATO să fie mai unită ca oricând"
Sursa foto: Facebook | Mircea Geoană
de Claudia Popovici    |    25 Feb 2022   •   21:50

Alianța Nord-Atlantică a activat Forţa de Reacţie, pentru a putea răspunde oricărei urgențe, a declarat vineri seară secretarul general Jens Stoltenberg, cerând Rusiei să înceteze "războiul fără sens" din Ucraina

"Am avut un summit al liderilor NATO cu invitaţi speciali Suedia şi Finlanda la nivel de vârf. În acest moment Federația Rusă a ales din nou să folosească forţa militară masivă împotriva unui stat independent.

Liderii noştri au decis astăzi măsuri suplimentare de sprijin pentru Ucraina, de sprijin şi pentru Moldova şi Georgia pentru că şi acolo sunt probleme foarte importante. În același timp în premieră în istoria NATO am activat planurile de apărare pentru țările din flancul estic din Marea Baltică la Marea Neagră inclusiv pentru Turcia.

Pentru prima data comandantul suprem aliat NATO general american Tod Wolters a primit însărcinarea şi  comanda asupra Forței de Reacţie Rapidă inclusiv asupra forței de reacţie inițiala.

Inclusiv România va beneficia de o forța terestră suplimentară în plus de cei 7.000 de militari care vor fi dislocați , în plus faţă de avioanele F15, F16, Typhoon, Eurofighter pe care SUA, Germania, Marea Britanie şi Italia le au în România.

Deci, într-un fel, domnul Putin a reuşit să facă ceea ce nici cei mai optimiști dintre noi nu credeau acum câţiva ani de zile să facă ca NATO să fie mai unit şi mai hotărât decât oricând.

Astăzi am simțit şi asta se va întâmpla că vom lua măsuri pe termen scurt, mediu şi lung. Flancul estic al NATO nu este astăzi în pericol, dar Federația Rusă a ales o cale de confruntare a schimbat echilibrul strategic în Europa.

Vreau să îi asigur pe români că luăm măsurile de întărire a acestui flanc şi că nu există motive de îngrijorare.

Acum vedem incursiune şi invazie militară şi război pe scară largă în Europa. Ucraina nu este o ţară minusculă. Este o ţară cu 40 şi ceva de milioane de oameni, o ţară cu o armată considerabilă şi care, iată în condiţii dificile îşi face cu eroism datoria. Vreau să îi aplaud pe militari ucraineni care continuă să creeze dificultăți semnificative forțelor ruse", a spus Mircea Geoana, Secretar Adjunct al NATO în emisiunea Exces de putere de la Antena 3. 

 

×
Subiecte în articol: Mircea Geoană NATO
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close