Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Ce se întâmplă cu centrala nucleară din Ucraina aflată în mâinile lui Putin | Răspunsul directorului Agenţiei pentru Energie Nucleară

Ce se întâmplă cu centrala nucleară din Ucraina aflată în mâinile lui Putin | Răspunsul directorului Agenţiei pentru Energie Nucleară

William D. Magwood, director general al Agenţiei pentru Energie Nucleară, a explicat ce se poate întâmplă cu centrala nucleară din Ucraina aflată în mâinile lui Putin, dar şi ce pași trebuie să facă România alături de UE pentru a atinge independența energetică.

Ce se întâmplă cu centrala nucleară din Ucraina aflată în mâinile lui Putin | Răspunsul directorului Agenţiei pentru Energie Nucleară
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    05 Mai 2022   •   20:09

"Monitorizăm situaţia foarte atent de când a început războiul. Este o situaţie îngrijorătoare. Suntem foarte preocupați. Am cerut Federaţiei Ruse să se retragă din zona centralelor nucleare şi să le lase în grija autorităţilor ucrainene, dar azi în ciuda carnajului văzut în jurul centralelor nimic nu ne face să credem că ar exista o amenințare nucleară.

Nu credem că există un asemenea pericol în acest moment, dar urmărim situația", a explicat William D. Magwood, director general al Agenţiei pentru Energia Nucleară.

Întrebat dacă populaţia lumii a devenit cumva mai sceptică în ceea ce privește desfășurarea războiului din Ucraina, William D. Magwood a precizat:

"Din contră. De la începutul războiului ţările europene au devenit mai atente la securitatea nucelară la nevoia de a-şi controla destinul când e vorba de energie nucleară şi energie în general.

Reconsiderarea energiei nucleare s-a concretizat în schimbări majore de politici în sensul construirii centralelor nucleare cât mai rapid".

Cât de subţire este linia între siguranța şi pericol în ceea ce privește o centrală nucleară?

"Sunt cam 400 de centrale nucleare în întreaga lume şi sunt foarte sigure. Nu cred că există probleme de care publicul să se îngrijoreze.

Sigur, în orice moment când se întâmplă ceva, este un război, trebuie să urmărim cu atenție, dar centralele nucleare sunt sigure. Cele care se fac acum sunt şi mai sigure ca cele dinainte", a explicat William D. Magwood.

Întrebat cum au decurs discuțiile de azi cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, acesta a precizat:

"România este preocupată de securitate energetică pe termen lung şi trebuie să aibă acces la energie curată la un preț rezonabil pentru cetăţeni şi pentru economie, în conformitate cu planurile UE de a reduce emisiile de CO2.

Se va investi în continuare şi în energie electrică, dar şi în energie nucleară care este o investiție conformă cu aceste cerințe. 

Multe ţări şi România trebuie să găsească moduri de a înlocui centralele vechi mai repede. Vrem să vedem cărbunele eliminat cât mai repede", a mai spus William D. Magwood, director general al Agenţiei pentru Energia Nucleară în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3. 

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close