Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Ce decizii secrete au luat Putin şi Xi Jinping | Ce pregătesc Rusia şi China pentru întreaga lume

Ce decizii secrete au luat Putin şi Xi Jinping | Ce pregătesc Rusia şi China pentru întreaga lume

Președintele Chinei, Xi Jinping, i-a transmis omologului rus, Vladimir Putin, să aibă grijă pentru că vor urma schimbări pe care lumea nu le-a mai văzut de 100 de ani, iar cei doi vor conduce lumea.

de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Mar 2023   •   19:59

Ţările occidentale vor analiza cu siguranţă fiecare detaliu al discuţiilor dintre Xi Jinping şi Vladimir Putin - doi dintre cei mai puternici, dar şi mai secretoşi lideri din lume - , în condiţiile în care Putin caută sprijinul lui Xi pentru invazia din Ucraina şi ajutorul Chinei pentru a umple golurile din economie lăsate de sancţiunile occidentale radicale.

Experţii în limbaj corporal spun însă că liderul chinez Xi Jinping a părut mai relaxat şi mai dominant decât omologul său rus Vladimir Putin la prima lor întâlnire televizată de luni din cadrul vizitei de stat a lui Xi la Moscova.

Specialiştii au remarcat că Xi l-a devansat pe Putin cu o fracţiune de secundă atunci când i-a întins mâna, sugerând că "deşi este cel care vizitează Moscova, el este cel care va prelua conducerea în această relaţie".

A mai fost remarcat şi faptul că Xi şi-a pus mâna peste cea a lui Putin, ceea ce ar putea indica, de asemenea, o măsură de dominare în această relaţie.

Citeşte şi: Ultimul mesaj transmis de Xi Jinping lui Putin, înainte de a pleca de la Moscova: ”Ai grijă, dragă prietene. Urmează schimbări care n-au mai fost în 100 de ani”

Rusia şi China sunt ''preocupate'' de prezenţa în creştere a NATO în Asia, afirmă preşedinţii Vladimir Putin şi Xi Jinping într-o declaraţie comună semnată la finalul convorbirilor desfăşurate la Kremlin. Ei au acuzat Alianţa Nord-Atlantică de ''subminarea păcii şi a stabilităţii regionale''.

Moscova şi Beijingul ''sunt împotriva formării de blocuri închise exclusive în regiunea Asia-Pacific'', au subliniat cei doi lideri, denunţând ''influenţa negativă a strategiei Statelor Unite ghidate de o mentalitate a Războiului Rece în legătură cu pacea şi stabilitatea în această regiune''.

Pe de altă parte, Moscova şi Beijingul au acuzat Statele Unite că ''subminează'' securitatea mondială prin faptul că încearcă să desfăşoare rachete în mai multe ţări din lume pentru ''a conserva un avantaj militar unilateral''. În schimb, potrivit specialiştilor de la Institututul pentru Studiul Războiului, Xi l-a lăudat pe Putin și a amplificat poziția Chinei cu privire la o soluționare politică a războiului din Ucraina, dar nu a mers mult mai departe decât să ofere aceste declarații.

"Putin probabil nu a reușit să asigure tipul exact de parteneriat de care are nevoie și de care dorește, iar Xi va părăsi probabil Moscova, având asigurări care sunt mai unilaterale decât și-a propus Putin", susţin analiştii.

Aprofundarea relaţiei dintre China şi Rusia se datorează în mare parte interesului lor reciproc de a sfida influenţa globală a SUA, a declarat John Kirby, coordonatorul de comunicare strategică al Consiliului Naţional de Securitate.

"Acolo unde se intersectează este respingerea acestui lucru pe care îl numim ordinea internaţională bazată pe reguli. Ştiu că sună cam ciudat, dar este practic statul de drept şi principiile fundamentale ale Cartei ONU pe care naţiunile din întreaga lume ar trebui să le respecte. Iar ei se împotrivesc acestui lucru", a adăugat Kirby.

×
Subiecte în articol: Xi Jinping Vladimir Putin China Rusia
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close