Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Dragoș Pâslaru, detalii exclusive din discuțiile despre salariul minim european. Care vor fi beneficiile pentru România

Dragoș Pâslaru, detalii exclusive din discuțiile despre salariul minim european. Care vor fi beneficiile pentru România

Negociatorii statelor membre ale Uniunii Europene au ajuns marţi la un acord cu Parlamentul European privind regulile comune pentru garantarea unui salariu minim care să asigure "un nivel de trai decent", cu precizarea că suma nu va fi neapărat aceeaşi în toate ţările.

Dragoș Pâslaru, detalii exclusive din discuțiile despre salariul minim european. Care vor fi beneficiile pentru România
Sursa foto: Facebook
de Gabriel Dano    |    07 Iun 2022   •   20:20

Textul prevede reguli obligatorii pentru cele 21 de state europene unde există deja salarii minime. În aceste cazuri, se va impune o transparenţă sporită a modalităţii de stabilire a salariului minim şi se va facilita creşterea acestuia.

Suedia şi Danemarca au avertizat însă marţi că se vor opune textului. Acesta va putea fi totuşi adoptat cu majoritate calificată, la următoarea reuniune a Consiliului UE. Conform acordului, guvernele pot aplica şi valori de referinţă, cum ar fi procentajele din salariul mediu brut.

"Acordul de astăzi presupune adoptarea unei directive care are două părți: prima parte se numește salariu minim adecvat, iar cea de-a doua se referă la dialogul social. Ce face directiva pe care noi acum am aprobat-o provizoriu - spune în modul următor: atunci când economia crește, ar trebui automat ca oamenii să simtă în buzunar această creștere", a spus Dragoș  Pâslaru, președintele Comisie de muncă din Parlamentul European, în exclusivitate la emisiunea "În fața națiunii", moderată de Sabina Iosub.

Comisia Europeană își exprimă satisfacția cu privire la acordul politic convenit mai devreme azi între Parlamentul European și statele membre ale UE cu privire la Directiva privind salariile minime adecvate, propusă de Comisie în octombrie 2020.

Directiva stabilește un cadru la nivelul UE vizând gradul de adecvare al salariilor minime instituite prin lege, promovează negocierile colective pentru stabilirea salariilor și îmbunătățește accesul efectiv al lucrătorilor la protecția conferită de un salariu minim în UE.

Salariile minime adecvate sunt importante pentru consolidarea echității sociale și pentru susținerea unei redresări economice sustenabile și favorabile incluziunii. Îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață este benefică atât pentru întreprinderi, cât și pentru societate și economie în general, prin stimularea productivității și a competitivității.

 

×
Subiecte în articol: Dragoș Pâslaru
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close