Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Falimentele băncilor americane lovesc direct în Europa! | Cum e afectată România

Falimentele băncilor americane lovesc direct în Europa! | Cum e afectată România

Criza din sistemul bancar american ar putea avea efecte directe asupra Europei, dar şi asupra ţării noastre. Iată la ce să fim atenți.

de Claudia Popovici    |    16 Mar 2023   •   21:16

Adrian Mănuţiu, realizator al emisiunii Income de la Antena 3 CNN, a explicat impactul evenimentelor care au lovit trei bănci importante din SUA. 

"Ceea ce se întâmplă astăzi în Europa, în special acum în Elveția, diferă puțin de evenimentele din ultimele zile din Statele Unite.

Știm deja situația Silicon Valley Bank aici a intervenit statul american, pe de o parte prin acel fond de garantare, dar și prin garantarea depozitelor suplimentare, respectiv restituirea acelor firme sau acelor sume care depășesc plafonul garantat prin lege, tocmai pentru a opri un risc sistemic.

Au fost trei bănci care au căzut în săptămâna trecută în Statele Unite. E vorba de Silver Gate, foarte implicată în piața crypto, dar cu zero implicație în piața financiară, ca efect al falimentului, pentru că și-au plătit toate datoriile.

Signature, o bancă de real estate, are probleme în continuare, dar e o bancă mică. Problema principală este aici la aceste simptome manifestate de Silicon Valley Bank care se resimt și în Europa. 

Şi chiar dacă ministrul Finanțelor spunea că nu există un risc sistemic, evident, imediat, dar lucrurile se pot propaga foarte repede, pentru că Banca Națională Saudită a refuzat inițial o infuzie de capital în Elveția, undeva la 30 de miliarde de dolari.

Acțiunile au căzut și mai mult, problemele financiare s-au agravat pentru Credit Suisse. Aici e o poveste de cel puțin 15-20 de ani de aproape fraude, aș spune de încălcări constante ale regulamentului, pentru că, fiind prea mari ca să riște o cădere, au fost de fiecare dată fie iertați, fie salvați.

S-a trecut cu vederea după ce și-au achitat niște amenzi care, puse în comparație cu profiturile pe care le-au făcut atunci când încălcau regulamentele sau legislația, par chiar mici.

Deci, acești 30 de miliarde n-au venit, acțiunile s-au prăbușit și mai mult și a trebuit să intervină statul elvețian cu aproape 54 de miliarde.

Situații care ar putea să aibă un impact asupra României

Să nu uităm, avem un conflict la graniță, ceea ce e evident un risc în sine. Banca Centrală Europeană a ridicat deja dobânda de referință, chiar dacă a făcut-o deocamdată discret, iar BNR-ul are o ședință abia la începutul lunii următoare.

Întrebarea e: ce se va întâmpla cu dobânda de referință a BNR-ului?

Banii trebuie să fie scumpiți în continuare. Pe de o parte, pentru a stopa inflația atât cât se poate, că ea nu e în continuare sub control și pe de altă parte, pentru a stopa infuzia de bani în piață.

Creditarea trebuie să o ia destul de lent de aici înainte, ca ritm, pentru că banii trebuie să fie restrânși, nu doar din cauza inflației.

Atenție, băncile nu trebuie să se expună mai departe unui risc sistemic, pentru că am văzut pe bursele internaționale că băncile-mame, nu doar Credit Suisse, sunt în majoritatea lor, bănci care sunt prezente aici în România cu subsidiare care au avut probleme undeva între 5-6 % până la 10%.

România este în siguranță, dar ce se întâmplă este că în cazul unui risc în Europa, deci de unde provin băncile, ar putea să ducă la situația în care bani din România și nu numai bani din alte țări, care nu prezintă un risc major, să finanțeze lipsa de capital a celor care sunt în țările-mamă.

Aici ar putea exista un risc, nu neapărat în creșterea dobânzii de referință a Băncii Naționale, care ar putea fie să rămână la nivelul de acum, fie să crească încă discret. Nu văd o scădere a dobânzilor. Este exclus să ne gândim că dobânzile ar putea să scadă, în cel mai bun caz, ar putea fi menținute.

Anticipez totuși 0,25 puncte procentuale la ședința din aprilie, în reacție și la creșterea pe care a aplicat-o Banca Centrală Europeană.

Cu alte cuvinte, e o situație care ar putea să-i afecteze pe cei cu credite în lanț, nu doar pe cei privați, ci și pe cei care conduc companii care depind de aceste finanțări", a spus Adrian Mănuţiu, realizator Income, în emisiunea În faţa Naţiunii de la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close