Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Pierderi fără precedent pe piaţa criptomonedelor | Ce vină au actorii de la Hollywood

Pierderi fără precedent pe piaţa criptomonedelor | Ce vină au actorii de la Hollywood

Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Tom Brady, Reese Witherspoon, Serena Williams și alții au susținut criptomonedele și au îndemnat fanii să-și investească banii. Dar unele criptomonede majore au înregistrat pierderi semnificative, cu o valoare de peste 280 de miliarde de dolari într-o singură zi. Ce spun specialiştii.

Pierderi fără precedent pe piaţa criptomonedelor | Ce vină au actorii de la Hollywood
Sursa foto: seekingalpha.com
de Claudia Popovici    |    18 Mai 2022   •   20:14

Acum, aceleași celebrități aleg să tacă şi nu vor să îşi asume nicio responsabilitate pentru îndemnul lor inițial.

Entuziasmul celebrităților de la Hollywood și al sportivilor de top pentru criptomonede a atins un nivel maxim în ultimul an.

Pe rețelele de socializare, în timpul interviurilor și chiar în videoclipuri muzicale, aceștia au prezentat moneda virtuală ca pe o lume cu propria ei cultură și filozofie, una care era mai incluzivă decât finanțele tradiționale și care oferea șansa de a câștiga mulți bani.

Super Bowl a fost supranumit "Crypto Bowl" în acest an, deoarece atât de multe reclame – care au costat până la 7 milioane de dolari pentru 30 de secunde – au prezentat industria, multe dintre ele având ca protagoniste nume mari.

Într-o reclamă difuzată în timpul Super Bowl, Matt Damon a comparat investițiile în cripto cu realizări istorice precum primul zbor al fratelui Wright.

"În aceste momente de adevăr, aceşti bărbaţi şi femei, aceşti mortali ca noi, în timp ce priveau în prăpastie şi-au calmat mințile şi emoțiile cu patru cuvinte simple spuse de pe vremea romanilor: norocul îi favorizează pe cei curajoși", spune Matt Daemon

Problema este că susținerea din partea celebrităților și influencerilor poate induce în eroare. Criptomonedele există pe o piață riscantă, nereglementată. Bitcoin, o criptomonedă populară, a pierdut aproximativ 600 de miliarde de dolari în valoare între noiembrie 2021 și ianuarie 2022, potrivit Bloomberg.

Există, de asemenea, riscul să nu investiți bani într-un instrument legitim. Kim Kardashian şi Floyd Mayweather au fost dați în judecată, de exemplu, pentru că au susținut o criptomonedă care se presupune că nu a existat: EthereumMax.

"Ascultaţi! Să fie ceva clar pentru America, în special: nu există scurtături pentru oamenii normali ca noi. Nu există să devenim milionari subit peste noapte. Şi dacă se întâmplă prin miracol să devii milionar investind în criptomonede, vinde tot. Nu fi prost! Doar nu fi prost! Este atât de evident că este o escrocherie", spune Ana Kasparian, analist

Spre deosebire de haine sau mâncare sau multe alte produse vândute de celebrități, piața cripto este volatilă și plină de escrocherii.

Acum, după ce investitorii au văzut că sute de miliarde de dolari au dispărut în această lună, celebrităţile se confruntă cu critici intense pentru că i-au convins pe fanii vulnerabili să investească în cripto, fără a arăta care sunt riscurile.

 "Sunt oameni care spun că au pierdut sute de mii de dolari, unii chiar şi milioane în această spirală a criptomonedelor. Dar experţii spun că deşi asta este adevărat pentru unii oameni, nu se aplică majorităţii". spune  Priscilla Thomson, corespondent financiar NBC

Unii analisti financiari spun ca recenta prăbușire a fost alimentata si de faptul ca majoritatea investitorilor instituționali au început sa "scape" de expunerea pe care o au in portofolii pe criptomonede, în contextul crizei economice globale şi a războiului din Ucraina care afectează preţurile la nivel mondial.

×
Subiecte în articol: criptomonede bitcoin
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close