Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Război hibrid în România. Cum se manifestă şi cine previne atacurile

Război hibrid în România. Cum se manifestă şi cine previne atacurile

Concluzia autorităţilor este că ţara noastră a fost victima unui atac hibrid. Totul a pornit de la o benzinarie mică din Beiuş, al carei proprietar a declarat că a fost obligat de benzinaria Mol din Ungaria sa cumpere la acel pret sau sa nu cumepere deloc. Şi de aici a început nebunia. Iată ce este un razboi hibrid şi când s-au mai folosit astfel de lovituri.

Război hibrid în România. Cum se manifestă şi cine previne atacurile
de Vasile Marcu    |    10 Mar 2022   •   20:30

Auzim tot mai des această expresie - război hibrid - în ultimii ani, chiar începând cu 2014 când Rusia a ocupat Crimeea şi au trimis acolo  militari care nu aveau însemnele niciunui stat.

O definiţie a războiului hibrid este o interacțiune continuă între elemente de hard power și soft power folosite de entităţi statale dar şi non-statale.

Ce înseamnă hard power în cadrul războiului hibrid

Vorbim aici de dispunerea de forțe și capabilități militare în zone de conflict, finanțarea unor mișcări separatiste, activități de destabilizare. 

Ce înseamnă soft power în cadrul războiului hibrid

La această categorie vorbim de menţinerea unor dependenţe, atacuri cibernetice, sancțiuni economice, campanii de propagandă şi dezinformare. 

Exemple: creşterea preţurilor carburanţilor, subminarea încrederii populaţiei în autorităţi, corupţia şi şantajul, diseminarea de informaţii false pe reţelele sociale. 

×
Subiecte în articol: război hibrid România
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close