Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Vasile Simileanu, doctor în geopolitică, detalii din scandalul armelor pentru Ucraina: "România a semnat anul trecut un decret" | Ce cuprinde documentul

Vasile Simileanu, doctor în geopolitică, detalii din scandalul armelor pentru Ucraina: "România a semnat anul trecut un decret" | Ce cuprinde documentul

Vasile Simileanu, doctor în geopolitică, a oferit detalii privind documentul care arată posibilitatea ca România să trimită anumite produse posibil şi arme în Ucraina.

Vasile Simileanu, doctor în geopolitică, detalii din scandalul armelor pentru Ucraina: "România a semnat anul trecut un decret" | Ce cuprinde documentul
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    20 Apr 2022   •   20:49

Ucraina a cerut țărilor NATO să doneze sau să vândă arme. Cel mai probabil, Ucrainei i se vor oferi arme fabricate de fosta URSS, pe care armata ucraineană știe să le folosească foarte bine, spun specialiştii.

Cu această ocazie, Ministerul Apărării Naționale a pregătit un proiect pentru o ordonanță de urgență. Viitorul regulament va modifica Hotărârea Guvernului 122/1998. Decretul 122 reglementa „acumularea, retragerea și reînnoirea rezervelor proprii ale forțelor naționale de apărare”, proiect care a născut la nivel naţional dar şi internațional o serie de controverse. 

Vorbim de un document ce este în dezbatere publică care  arată posibilitatea ca România să scoată din rezerva de stat a unor produse către state aliate sau partenere, însă nu sunt date mai multe detalii.

Mai exact, conform Ordonanței se precizează: (2) forțele destinate apărării naţionale pot face donații de produse din rezervele proprii, în starea în care se află, către state aliate sau partenere, în baza solicitării primite, în scopul acordării sprijinului cu titlu de ajutor, în situaţii temeinic solicitate de evoluția mediului de securitate şi când sunt afectate interesele României.

(4) prin produse din rezervele proprii, în sensul prevederilor prezentei ordonanțe, se înţelege tehnica, materialele şi alte bunuri cuprinse în nomenclatoarele aprobate. 

Astăzi premierul Nicolae Ciucă a evitat să spună când şi ce fel de echipamente va trimite România, în timp ce ministrul Apărării a precizat că "probabil nu este vorba despre arme". 

În acest context, Vasile Simileanu, doctor în geopolitică, a oferit detalii privind acest demers. 

"De aici putem trage concluzia că se va face un transfer de logistică militară care poate să fie constituită din măşti contra gazelor, echipamente împotriva atacurilor nucleare, logistică militară care nu înseamnă neapărat armament. 

Avem un tratat semnat anul trecut între Ucraina şi România pentru asistență militară. Acest lucru însemna că noi ne onorăm obligațiile faţă de parteneri.

Până acum s-au făcut donații în echipament medical, echipament de protecţie împotriva armelor nucleare", a spus Vasile Simileanu, doctor în geopolitică în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: România arme Ucraina
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close