Antena 3 CNN Emisiuni În fața națiunii Cât de afectată va fi România de război şi inflaţie | Predicţiile unui cunoscut analist financiar

Cât de afectată va fi România de război şi inflaţie | Predicţiile unui cunoscut analist financiar

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 19:54 14 Iul 2022 Modificat la 21:54 14 Iul 2022
BeFunky-collage (15)
Sursa foto: Colaj pexels.com

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a sărit joi de pragul de 7% şi a ajuns la 7,05% de la 6,99%, valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR.

Întrebat ce impact va avea acest nou record asupra buzunarelor românilor, analistul financiar Adrian Negrescu a explicat:

"Păi, la un ROBOR de 7% care se va duce spre 8 % asta înseamnă că dobânda anuală efectivă plătită de către oameni va fi de undeva la nivel de 10 %, că trebuie să pui și costurile de împrumut ale băncii la 10 %.

Dobândă anuală efectivă înseamnă că un credit de 100.000 de euro pe care l-ai luat să-ți cumperi o casă pe 30 de ani plătești banii ăia de 3 ori către bancă.

Așa am ajuns în România să avem dobânzi de 10 % în condițiile în care în alte țări occidentale dobânzile sunt la 2-3 % maxim.

Care este cea mai mică dobândă în România

Păi, undeva la nivel între 2 și 3 % dobânda băncii la care adaugi ROBOR-ul sau IRCC-ul, după caz.

Deci între 6 și 10 % în cel mai cel mai mediu caz, ca să zic așa în momentul de față.

Dobânda pe care noi o plătim la bancă e practic o radiografie a situației economice a țării respective.

Noi nu ne luăm banii din altă parte, de la investitori. Investitorii vin și finanțează băncile din România la o anumită dobândă.

Cum putem avea dobânzi mai mici

Și cum statul român se împrumută la cele mai mari dobânzi din Europa, dovadă modul în care ne privesc investitorii la nivel de stat.

La fel se întâmplă, din păcate, și cu și cu românii de rând, cei care-și iau credite de consum.

Dar, atenție, aici mai e o problemă la noi, pe lângă acest lucru, sunt și costurile băncilor din România, care procentual sunt mai mari decât costurile băncilor din alte țări, pentru că așa le permite Banca Națională să funcționeze "mai eficient", din punct de vedere financiar.

Deci, practic, pe noi ne costă mai mult să luăm un credit de vreo 4 ori decât un neamț, decât un spaniol, decât un italian", a precizat analistul financiar Adrian Negrescu în emisiunea În faţa Naţiunii de la Antena 3. 

×
x close