Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Adrian Năstase, despre întâlnirea Biden-Putin: Miza pentru americani nu este Rusia, ci China. Ea reprezintă pericolul principal

Adrian Năstase, despre întâlnirea Biden-Putin: Miza pentru americani nu este Rusia, ci China. Ea reprezintă pericolul principal

Adrian Năstase, fost premier al României, în mandatul căruia ţara noastră a fost acceptată în urmă cu 17 ani în NATO, a comentat la News Hour with CNN întâlnirea de astăzi de la Geneva dintre preşedintele rus, Vladimir Putin şi preşedintele SUA, Joe Biden.

Adrian Năstase, despre întâlnirea Biden-Putin: Miza pentru americani nu este Rusia, ci China. Ea reprezintă pericolul principal
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Iun 2021   •   18:26

Joe Biden și Vladimir Putin discută, miercuri după amiază, dosarele importante care afectează relațiile dintre cele două mari puteri și climatul politic mondial. Dialogul celor doi șefi de stat are loc la Villa La Grange, situată pe malul lacului Geneva.

Referitor la acestă întâlnire fostul premier al României, Adrian Năstase spune că pare a fi o piesă de teatru Kabuki cu figuri absolut formidabile.

„Eu am impresia că văd o scenă de teatru Kabuki, iar figurile din teatrul Kabuki sunt absolut formidabile. Biden nu l-a privit în ochi pe Putin pentru că el se uita, probabil, peste capul lui Putin în ochii lui Shi Jim Ping. Miza pentru americani nu reprezintă de fapt Rusia, ci China. China reprezintă, de fapt, pericolul.

Știm că în orice alianță militară există o anumită percepție a pericolului care este stabilită de actorul principal.

Nu întotdeauna această percepție este identică pentru toți membrii alianței. De aceea, este foarte posibil și trebuie să urmărim și lucrurile care se vor întâmpla și după această întâlnire și după conferințele de presă, în condițiile în care, după părerea mea, americanii doresc un fel de neutralizare a Rusiei pentru ca ea să nu stea foarte aproape de China în viitorii ani.

Baza de la Deveselu nu este importantă pentru Rusia

Sigur că sunt foarte multe teme de dezbătut, dar Putin a marcat foarte clar faptul că inițiativa acestei întâlniri a fost a lui Biden și nu întâmplător pentru că el este într-o situație favorabilă chiar dacă atacurile din comunicatul de presă al Summitului NATO vizează foarte multe aspecte controversate.

Țările membre ale NATO, cele 30 de țări și țările grupului celor șapte (n.r G7) practic au interese diferite, așa cum s-a văzut în ceea ce privește Nord Stream 2.

Este important este să vedem dacă nu cumva această atragere a Rusiei în zona democrațiilor, pentru că am văzut că noua mantră acum o reprezintă democrații împotriva autocrațiilor.

Deci, în această grupare care să vizeze cumva China dacă nu va fi nevoie de anumite concesii să fie făcute Rusiei, iar țările care ar putea fi vizate sunt țările din apropierea Rusiei.

De aceea, cred că trebuie să fim atenți ca unele aspecte care nu se vor spune în conferințele de presă", a spus Adrian Năstase.

Referitor la baza de la Deveselu, Adrian Năstase recomandă să ne uităm în comunicatul NATO și "o să vedem că această chestiune poate fi discutată cu acordul membrilor alianței pentru că, până la urmă, baza de la Deveselu a fost un pretext pentru a crea o atitudine defensivă din partea NATO".

„Nu este esențială pentru ei, știu foarte bine că această bază poate fi neutralizată foarte ușor, este mai curând un pretext pentru comunicare publică", a mai spus Adrian Năstase.

 

×
Subiecte în articol: Adrian Nastase
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close