Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Despăgubiri ridicole pentru apicultorii afectați de conflictul din Ucraina | O familie de albine costă 300 de lei, statul acordă doar 25 de lei

Despăgubiri ridicole pentru apicultorii afectați de conflictul din Ucraina | O familie de albine costă 300 de lei, statul acordă doar 25 de lei

Guvernul a anunţat că va da ajutoare de stat crescătorilor de albine, cu titlu de compensaţie, pentru pierderile suferite anul trecut, din cauza războiului din Ucraina. Însă, pentru fiecare familie de albine se dă o despăgubire de 25 de lei, în codiţiile în care pe piaţa liberă preţurile încep de la 350 de lei. În aceste condiţii, mulţi se văd nevoiţi să renunţe la stupine.

de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Apr 2024   •   19:51

Producţia se anunţă a fi una bună, însă, până la producţie, apicultorii au nevoie de ajutor. Anul acesta, ajutorul vine drept compensaţie pentru a recupera parţial pierderile suferite anul trecut, din cauza războiului de la graniţă. Vorbim de 25 de lei, sumă pe care un crescător o va primi pentru fiecare familie de albine pierdută.

”E puțin, ținând cont că toate s-au scumpit. Ne descurcăm cum putem”, a declarat Levente Teglas, apicultor.

Pe lângă costurile cu întreţinerea şi creşterea, achiziţia de utilaje ori promovarea produselor, dacă, spre exemplu, îşi doresc să mai cumpere albine, le-ar fi imposibil cu banii de la stat.

Pe internet, o familie de albine ajunge să coste între 350 şi 500 de lei. În aceste condiţii, mulţi spun că se văd nevoiţi să renunţe la afaceri.

”Din păcate, de la an la an este tot mai greu, nu există cerere de miere la export. În contextul războiului din Ucraina au primit un ajutor, dar care e destul de mic. 5 euro pe familie de albine”, a declarat Cristina Cojocaru , vicepreședinte Asociația Crescătorilor de Albine.

În judeţul Mureş, spre exemplu, sunt peste 1.000 de apicultori, însă, nu toţi pot beneficia de ajutorul minim de la stat. Ca să primească despăgubiri, apicultorii trebuie să aibă familiile de albine înscrise în baza naţională de date şi să aibă autorizaţie sanitar-veterinară pentru stupine.

”La sfârșitul perioadei de înscriere vom verifca dosarele și vom stabili numărul eligibili de apicultori care se încadrează la acest ajutor de stat”, spune Silvia Jude, director DADR Mureș.

Din dorinţa de a obţine cât mai mulţi bani din schemele de ajutor, apicultorii însă ajung să înşele statul. Recent, 21 de crescători de albine au fost trimiş în judecată de DNA pentru fraudă cu fonduri europene.

Ar fi obţinut fără drept fonduri de la APIA cu un prejudiciu estimat la aproximativ 500 de mii de lei. În România sunt aproximativ 32.000 de apicultori care au, în total, peste 2 milioane de familii de albine.

×
Subiecte în articol: ajutoare de stat fonduri apicultori
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close