Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Antena 3 în direct, de pe linia frontului: "Suntem pregătiţi moral pentru orice scenariu, suntem pregătiţi să ne apărăm ţara"

Antena 3 în direct, de pe linia frontului: "Suntem pregătiţi moral pentru orice scenariu, suntem pregătiţi să ne apărăm ţara"

Militari instruiți şi pentru cel mai negru scenariu şi civili care, deşi calmi, îşi duc viaţa de 8 ani în tensiune. Aşa se descrie pe scurt situaţia din localitățile ucrainene cele mai apropiate de granița cu Rusia. Acolo au ajuns astăzi trimișii speciali Antena 3 Cristi Popovici şi Bogdan Jujatu.

Antena 3 în direct, de pe linia frontului: "Suntem pregătiţi moral pentru orice scenariu, suntem pregătiţi să ne apărăm ţara"
Sursa foto: Antena 3
de Cristi Popovici    |    04 Feb 2022   •   19:12

Şi deşi sunt informaţii că Rusia inventează motive pentru a declanșa un atac, oamenii speră că războiul îi va ocoli.

Vladimir Putin nu dă însă niciun semnal de conciliere. El se află la Beijing la deschiderea Jocurilor Olimpice unde a profitat de ocazie pentru a sublinia că atât Rusia cât şi China fac front comun în faţa extinderii NATO

În timp ce autoritățile de la Kiev îndeamnă populația la calm, militarii ucraineni par să-şi fi însușit bine lecția din 2014 şi sunt pregătiți să riposteze în cazul unei eventuale ofensive rusești.

Atât la granița Ucrainei cu Rusia sunt șanțuri anti-tanc. Aceste șanțuri oferă Ucrainei o oră la dispoziție să acționeze şi întârzie atacul.

"Suntem pregătiţi moral pentru orice scenariu, suntem pregătiţi să ne apărăm ţara"

Pe de altă parte, locuitorii din Harkov, un oraș mare situat la 40 de kilometri de granița cu Federația Rusă, își vad liniștiți de viaţă, pentru ca acest conflict durează, în realitate, de 8 ani.

„Îmi este greu să anticipez ce va face Putin, dar sper că nu va ataca Ucraina. Oricum, suntem pregătiţi moral pentru orice scenariu, suntem pregătiţi să ne apărăm ţara", spune cineva.

Săptămâna viitoare, în Duma de Stat de la Moscova, urmează a fi dezbătută chestiunea privind recunoașterea celor doua regiuni separatiste din Estul Ucrainei -Donetsk şi Luhansk.

„Eu nu cred că acestă recunoaștere, dacă va avea loc, ar putea să schimbe cursul Ucrainei. Este mai degrabă un element de presiune care arată cât de intenționați sau ferm intenționați sunt rușii. Ei au o paletă de instrumente de presiune pe care le vor aplica crescând în cazul când Ucraina nu va reacționa la doleanțele lor", spune Leonid Litra, analist la Centru Noua Europa din Kiev

„Nu are importanța unde vom fi, în NATO sau nu, important este să ne fie bine"

La nivel diplomatic, liderii Europeni se implică din ce în ce mai activ în aceasta criză. Săptămâna viitoare, Emanuel Macron va veni la Kiev, iar la mijlocul lunii este așteptat Cancelarul Germaniei Olaf Sholtz. Acesta va merge apoi la Moscova, pentru o discuție crucială cu Vladimir Putin.

„Declaraţiile de multe ori nu coincid cu ce se întâmplă pe teren, avem în acest moment trupe ruse care înconjoară Ucraina din toate părțile, de la Nord Belarus, Estul e ceva evident, de la Sud din Crimeea şi Marea Neagră", mai spune Leonid Litra, analist Centru Noua Europa din Kiev

Întrebat dacă locul Ucrainei este în Uniunea Europeană, NATO, sau mai aproape de Rusia, cineva a răspuns

„Nu are importanța unde vom fi, nici măcar pe Lună, important este să ne fie bine"

Antena 3 în direct, de pe linia frontului: Mărturie a momentelor din conflictul Ucrainei cu Rusia din 2014

Echipa Antena 3 a ajuns în Kramatorsk şi Slaviansk, zonele fierbinți din Ucraina.

În aceste regiuni controlate de pro-ruşi am văzut foarte multe filtre pentru a justifica prezența aici. Dacă nu le convine de tine pur şi simplu faci cale întoarsă.

În Slaviansk oamenii au păstrat o mărturie a războiului din 2014. Pe sigla orașului zeci de urme de gloanțe au fost transformate în flori de mac, simbol al păcii pentru ucrainieni.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Toate literele siglei Slaviansk sunt găurite de gloanțe şi la fel sunt şi o parte din clădirile din zonă care au rămas mărturie a momentelor din conflictul din 2014, amintiri din infernul de pe linia frontului care îi urmăresc pe localnici şi acum.

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina conflict NATO
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close