Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Avalanșa scumpirilor în România: Masa de Crăciun, cu 15% mai costisitoare

Avalanșa scumpirilor în România: Masa de Crăciun, cu 15% mai costisitoare

Vin sărbătorile, dar, în acest an s-ar putea să nu mai vedem acele coşuri arhipline în magazine şi nici acele mese încărcate cu de toate. De ce? Masa de Crăciun s-ar putea să fie mai scumpă şi cu 15% faţă de ziua de azi, de exemplu. Ce se întâmplă cu piaţa, cu cât şi mai ales cât se va mai scumpi mancarea, vedeţi în materialul următor.

Avalanșa scumpirilor în România: Masa de Crăciun, cu 15% mai costisitoare
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Oct 2021   •   19:12

Şi, haideţi să vorbim despre produsele de bază de pe masa de sărbători. Carnea de porc, în funcţie de sortiment, costă acum de la 19 lei până la 24 de lei pe kilogram. Până de Crăciun este aşteptată o scumpire de cel puţin 20%. Astfel, dacă vorbim de cel mai ieftin sortiment, vom plăti pentru un kilogram 22,8 lei.

Apoi, uleiul, produsul care s-a scumpit cel mai mult în ultimul an, nu se opreşte şi până la final de 2021 se aşteaptă scumpiri de 10%. Aşa că, dacă azi plătim 7 lei şi 40 de bani pe un litru de ulei, la final de decembrie am putea să-l cumpărăm cu peste 8 lei.

Preţul pâinii ar putea şi el să urce conform prognozelor cu 3 până la 5 procente aşa că la o pâine de 2,5 lei se mai adaugă într-o lună încă 10 bani.Dacă vrem să facem cozonac, ne trebuie zahăr. Dacă îl cumpărăm acum plătim pe un kilogram, în medie 3 lei. Înainte de Crăciun am putea să-l cumpărăm cu 3 lei şi 20 de bani.

Pâinea și uleiul au înregistrat cele mai mari scumpiri

De la inceputul anului si pana acum painea si uleiul au inregistrat cele mai mari cresteri de preturi, de aproximativ 25%, potrivit datelor ministerului agriculturii. In doar 10 luni painea s-a scumpit cu 50 de bani iau uleiul cu un leu si 50 de bani.

Pentru că plătesc mai mult pe făină, ulei, zahăr, şi patiserii spun că vor fi nevoiţi să majoreze la rândul lor preţurile prajiturilor şi a baclavalelor.

"Anul trecut plateam pe nucă undeva la 27 de lei anul acesta platim 34-35 de lei pe kilogram. Vom fi nevoiţi să majorăm preţurile la toata produsele noastre cu 10-15% incepand cu 1 noiembrie", spune Răzvan Ursulescu, administrator de patiserie.

Şi mezelurile s-au scumpit în perioada ianuarie-octombrie 2021 cu procente cuprinse între 5 şi 7%, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Carnea macră este tot mai scumpă şi pentru că furajele animalor au ajuns la preţuri record anul acesta.

Scumpiri majore și la carnea de vită și porc

"Noi cumparam porumb ca la Bran nu se face. Anul trecut era 50 de bani acum e un leu, un leu si 50 de bani. La ciobani au crescut salariile nu mai gasesti un cioban cu 2000 de lei gasesti cu 2500-3000.", spune Dorin Tișcă, producător agricol.

Şi patronii din HORECA susţin că plătesc mai mult pentru carne.

"Pentru carnea de vita, undeva la 33%-34% mai mult fata de anul 2020, inceputul anului. Pentru carnea de porc costurile au crescut cu 15%", susține Claudiu Lupașcu, administrator terasă. 

Unii nu vor majora însă preţurile pentru consumatori, în ciuda cheltuielilor mai mari, de teamă să nu îşi piardă clienţii.

Mălaiul s-a scumpit în ultimul an cu 17%. Acum în pieţe mălaiul proaspăt măcinat se vinde şi la 4 lei kilogramul.

Oamenii spun că îşi drămuiesc tot mai greu banii, motiv pentru care cumpără cantităţi mai mici şi gătesc exclusiv în casă.

 

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close