Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Breşă de securitate în bazele de date Interpol. Schema prin care infractorii periculoși colaborau cu angajaţii MAI din Republica Moldova

Breşă de securitate în bazele de date Interpol. Schema prin care infractorii periculoși colaborau cu angajaţii MAI din Republica Moldova

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 19:16 05 Iun 2024 Modificat la 19:16 05 Iun 2024
INTERPOL
Breşă de securiate în bazele de date Interpol. Schema prin care infractorii periculoşi erau sterşi de pe liste, cu sprijin la nivel înalt

Potrivit oficialilor de peste Prut, o organizație criminală internațională cu legături cu persoane din Rusia, Ucraina și alte țări au plătit angajaţi ai Ministerului de Interne ca să şteargă notiţele roşii, alertele de căutare implementate în bazele de date ale Interpol. Patru persoane au fost reţinute 72 de ore după o amplă acţiune desfăşurată pe teritoriul mai multor state. 

National Crime Agency, Secret Service, FBI, Poliţia Franceză, Interpol. Sunt doar câteva dintre cele mai mari structuri de forţă din lume care au intrat în alertă în luna aprilie. Cartierul general al Interpol, cu sediul la Lyon, a depistat o breşă în bazele de date al organizaţiei.

"Sistemele noastre solide de monitorizare au identificat activități suspecte în legătură cu un număr mic de notificări roșii. Am luat măsuri imediate, inclusiv raportarea problemei către autoritățile de aplicare a legii din țara noastră gazdă, Franța", spune Jürgen Stock, secretar general Interpol. 

Schema prin care infractorii periculoși erau șterși de pe liste, cu sprijin la nivel înalt

Toate aveau acelaşi tipar: modificările la notificările roşii fuseseră operate în sistemul Interpol din Republica Moldova. Peste 20 de persoane căutate prin Interpol în întreaga lume au reuşit, într-un mod suspect, să obţină azil sau statutul de refugiat în ţara vecină, dar şi în alte ţări. Toate fac parte din aceeaşi organizaţie criminală. Infractori cibernetici din Ucraina, Rusia sau Belarus, care au cauzat daune de milioane de dolari.

"Un grup de persoane de diferite naționalități au implementat o presupusă schemă de corupție, pentru a permite peroanelor care fac obiectul notificărilor roșii Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova și în alte țări, cu scopul de a bloca și șterge notificările roșii acestora, prin plata de mită către funcționari publici", spune Veronica Dragalin, procuror-şef Parchetul Abticorupţie. 

Odată ridicate notiţele roşii, infractorii s-au putut muta dintr-o ţară în alta, fără să fie prinşi. Cei acuzaţi că au operat alertele sunt înalţi funcţionari din Republica Moldova.

Peste 70.000 de persoane sunt date în urmărire în întrega lume prin notiţa roşie a organizaţiei Interpol 

"Presupusele, sume plătite de beneficiarii acestor scheme se ridică la câteva milioane de dolari SUA", a mai spus Veronica Dragalin, procuror-şef Parchetul Abticorupţie. 

Fostul ministru al Justiţiei, şi ex-director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Vitalie Pîrlog, comisarul şef Mihail Vodă, actualul şef al Inspectoratului General pentru Migrație a Ministerului de Interne şi Comisarul principal al biroului Interpol Moldova, Viorel Țentiu ar fi 3 dintre cei 4 reţinuţi, spun jurnaliştii de peste Prut.

"Au plătit mită intermediarilor și persoanelor publice din Republica Moldova, pentru a informa infractorii căutați cu privire la statutul notificărilor roșii, în schimbul plăților", a mai spus Veronica Dragalin, procuror-şef Parchetul Abticorupţie. 

Peste 70.000 de persoane sunt date în urmărire în întrega lume prin notiţa roşie a organizaţiei Interpol. 

×
x close