Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Dr. Carmen Dorobăţ, despre autorizarea medicamentelor COVID: "Există rezerve sau probleme de natură birocratică la Agenţia Națională a Medicamentului"

Dr. Carmen Dorobăţ, despre autorizarea medicamentelor COVID: "Există rezerve sau probleme de natură birocratică la Agenţia Națională a Medicamentului"

Dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecțioase "Sf Parascheva" din Iaşi, a comentat autorizarea medicamentelor care ar putea reduce semnificativ riscul de spitalizare şi de deces pentru pacienţii diagnosticați cu COVID-19 în România. Problema ar fi însă de natură birocratică la Agenţia Națională a Medicamentului.

Dr. Carmen Dorobăţ, despre autorizarea medicamentelor COVID: "Există rezerve sau probleme de natură birocratică la Agenţia Națională a Medicamentului"
de Claudia Popovici    |    12 Oct 2021   •   18:54

Laboratorul american Merck a cerut autorizarea în regim de urgenţă a pastile care, potrivit unui studiu clinic, reduce cu aproximativ 50% riscul de spitalizare şi de deces pentru pacienţii diagnosticați cu COVID-19.

Medicii de peste ocean spun că pastila are potențialul de apune capăt crizei sanitare provocate de pandemie. Este vorba de Molnupiravir care se administrează pe cale orală şi inhibă replicarea virusului.

Întrebată cât de eficient ar fi acest medicament pentru pacienţii cu forme uşoare şi medii şi cât de mult ar ajuta spitalele ca oamenii să se poată trata acasă, Carmen Dorobăţ, medic primar şi manager al Spitalului de Boli Infecțioase "Sf Parascheva" din Iaşi, a precizat că orice medicament care a arătat potențial important benefic pentru formele ușoare ar putea ajuta oamenii şi ar elibera presiunea din spitale. 

"Totul s-a oprit la uşa acestei agenţii unde înțeleg că există rezerve sau probleme de natură birocratică"

„Eu ca si medic infecționist care văd cam cum este dinamica virală în aceste zile aş spune că dacă astfel de antivirale la care studii realizate în afara comunității Europene au arătat că au potențial important benefic pentru formele ușoare, atunci dacă ele s-ar găsi în farmacii şi ar fi date de către medicul de familie cu responsabilitate, cu urmărire la domiciliu, atunci numărul pacienților care s-ar adresa camerelor de gardă şi compartimentelor de primire urgențe ar fi mult mai mic. Acest medicamente nu duc la reacții adverse importante", a spus medicul Carmen Dorobăț.

Întrebată apoi de ce Arbidol nu a fost autorizat în România, medicul a zis că ar putea fi vorba de un prag care nu a trecut la Agenţia Naţională a Medicamentului.

„S-au trimis toate diligențele spre Ministerul Sănătăţii şi totul s-a oprit la uşa acestei agenţii unde înțeleg că există rezerve sau probleme de natură birocratică, nu pot să ştiu" a mai spus medicul Carmen Dorobăț la News Hour with CNN.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close