Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Carnea şi lactatele au ajuns un lux pentru românii cu venituri modeste | Ce spun pensionarii despre scumpiri

Carnea şi lactatele au ajuns un lux pentru românii cu venituri modeste | Ce spun pensionarii despre scumpiri

Din cauza scumpirilor din ultimul an, unii români au ajuns să îşi permită să mănânce carne doar la sfârşitul săptămânii. Alţii au tot mai des în meniu ciorba de tacâmuri. Odată ce le intra pensia sau salariul, românii plătesc cu prioritate facturile, iar apoi trăiesc din ce le rămâne.

Carnea şi lactatele au ajuns un lux pentru românii cu venituri modeste | Ce spun pensionarii despre scumpiri
Sursa foto: Getty Images/ Karen Ducey
de Roana Rotaru    |    11 Mai 2022   •   19:21

Producătorii la rândul lor spun că scumpirile din sectorul energetic îi îngenunchează, în timp ce comercianții spun că nu reușesc să ţină un preţ fix mai mult de două săptămâni. 

Carnea şi lactatele au ajuns un lux pentru românii cu venituri modeste. De exemplu, mușchiul de porc şi telemeaua veche de oaie s-au scumpit cu circa 7-8 lei/kg faţă de anul trecut. Mușchiul de porc ajunge acum în unele magazine la 35 de lei pe kilogram, iar telemeaua veche de oaie la 43 de lei pe kilogram.

"Nu ne permitem o masă pe zi cu carne. Cam la o săptămâna sâmbăta duminică facem carne. În general brânza abia te apropii de poftă", spune o pensionar.

"Tăiem îmbrăcămintea hainele ieșiri pe oraș", mai spune o femeie.  

"Normal un trai decent ar trebui să fie 4.500 de lei. Mâncăm o ciorbă de perișoare, de tacâmuri şi ostropel mai rar", este de părere altcineva

"Cum să cumperi un kg de cartof nou când tu nu poți îl cumperi pe ala vechi", mai întreabă o pensionară.

"În fiecare zi ne uitam în coșul zilnic să vedem ce luam azi cât ne ţine ce putem să luam şi la ce preț. Nu mai știm cum arată un restaurant o ciorbă de burtă sau o bere. E de domeniul trecutului. Preţurile nu sunt justificate, sunt făcute din condei. E prea mult, ne furam unii pe altii", mai spune un bărbat.

Pe de altă parte, cei care produc sau vând spun că la rândul lor se confruntă cu scumpiri pe banda rulantă.

"Cheltuiala cea mai mare e carburantul care foarte mult. Totul se ridică ca preț din cauza energiei", spune un producător agricol. 

"Ofertezi pe un preț, iar mâine apare un alt preț. Avem creșteri, între 2 şi 5 % pe săptămâna la materia primă şi ambalaje şi atunci nu reușești să păstrezi un preț nici măcar pentru două săptămâni. A scăzut cererea cu 25%", spune Cristina Smadu, producător mezeluri.

Unii politicieni din opoziție susţin că, pentru a domoli scumpirile, Guvernul ar trebui să ia măsuri şoc precum reducerea TVA la 10%.

Citiți şi: Mesajul Guvernului pentru românii care plătesc ultimele scumpiri

×
Subiecte în articol: scumpiri alimente carne lactate
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close