Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Case și apartamente la prețuri exorbitante. Când scad prețurile

Case și apartamente la prețuri exorbitante. Când scad prețurile

Preţurile imobiliarelor au crescut într-un ritm accelerat, mai ales în luna ianuarie a acestui an. În primul rând, s-au scumpit apartamentele vechi. În Capitală, un apartament cu trei camere, într-o zonă destul de îndepărtată de centru se vindea la începutul anului trecut cu 95 de mii de euro.

Case și apartamente la prețuri exorbitante. Când scad prețurile
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    08 Feb 2022   •   19:42

 Acum, acelaşi apartament poate depăşi 110 mii de euro. În Cluj preţul se poate duce şi la 130 de mii de euro.

În cazul apartamentelor noi aceeaşi situaţie, doar preţuri mai mari. Anul trecut, un apartament cu 3 camere într-un ansamblu nou construit era undeva la 120 de mii de euro. Acum îl găsim şi la 140 de mii de euro. Analizele din piaţă ne arată şi o creştere a preţurilor caselor.

Dacă ne raportăm la una de 120 de metri pătraţi, la cheie, în general în sistem duplex, anul trecut o puteam cumpăra şi cu 150 de mii de euro, fără TVA.

Acum preţul a crescut şi la 170 de mii de euro fără TVA. T

endinţa de creştere a preţurilor imobiliarelor este prezentă în toată ţara.

Dragoş Vîlceanu, preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari, a explicat marți la News Hour With CNN, că majorarea este justificată în cazul construcţiilor noi.

Dragoş Vîlceanu: "Materialele de construcții s-au scumpit semnificativ"

"Dacă vorbim de apartamentele sau construcțiile noi, avem de a face cu o creștere raportată la prețul de cost. Deci aici creșterea nu este artificială, este o creștere care are legătură directă cu prețul de cost: materialele de construcții s-au scumpit semnificativ și atunci, bineînțeles că prețul de cost a crescut semificativ. Cărămida s-a scumpit şi culmea, avem un deficit în momentul de faţă. Fierul s-a scumpit foarte mult, adică acum un an îl luam cu 2.8 lei, acum îl luăm cu 4.15 lei pe kilogram. 

Cărămida aproape s-a dublat, iar polistirenul s-a triplat, o creştere de 300%. Deci, toate materialele de construcţie care au legătură directă cu combustibili direct. De exemplu, cărămida care se arde în cuptoare şi materia primă este gazul. Eu vă spun din piaţă, că unele fabrici, pur şi simplu au închis robinetul de la gaz, pentru că nu ştiau cât o să le vină factura. Și atunci, în acest moment, pe construcțiile noi, nu știm unde va ajunge prețul. Depinde foarte mult de prețul materialelor de construire.

La apartamentele vechi, toate statisticile pe care le vedeți sunt pe baza unor anunțuri de mică publicitate. Prețul este generat în mod artificial, deci nu are sens să luăm în calcul anunțuri de mică publicitate pe apartamente vechi. 

Sfaturi pentru cei care vor să își cumpere o locuință

Dacă avem o nevoie acută de a schimba locuința, de a vinde două camere și să ne luăm trei sau de a ne muta la casă, și ne putem permite în acest moment să facem acest lucru, e bine să îl facem. Nu ne garantează nimeni evoluția pieței. În imobiliare există lideri de opinie care spun de câțiva ani de zile, că prețurile o să scadă. Mulți oameni au amânat decizia de achiziție cu gând că o să scadă, că așa spun experții imobiliari. Totuși, în perioada asta, de 3-4 ani de când toată lumea spune că prețul o să scadă, oamenii au plătit chirie, deci bani pierduți, și prețurile au crescut, cu 30-40%. Iar în imbobiliarele noi, controlul nu este dat de piață", a precizat Dragoş Vîlceanu, preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close