Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Comisia Europeană vrea să scoată Crăciunul și numele biblice din limbajul oficial. "Maria și Ioan" versus "Malika și Julio"

Comisia Europeană vrea să scoată Crăciunul și numele biblice din limbajul oficial. "Maria și Ioan" versus "Malika și Julio"

Comisia Europeană se confruntă cu un scandal imens după publicarea unui document adresat traducătorilor și care ar urma să conteze ca ghid oficial al comunicării la nivelul Uniunii.

Comisia Europeană vrea să scoată Crăciunul și numele biblice din limbajul oficial. "Maria și Ioan" versus "Malika și Julio"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Noi 2021   •   19:48

Mai mulți europarlamentari din blocul comunitar au reacționat dur după ce acest ghid a fost transmis pe circuitele interne de comunicare, fiind ulterior retras.

În document traducătorii şi comunicatorii Uniunii Europene sunt îndemnați să evite expresia "perioada Crăciunului" şi să o înlocuiască cu "perioada Sărbătorilor".

Motivul ar fi că nu toată lumea din Europa este de religie creștină.

De asemenea, documentul îndeamnă la evitarea numelor biblice.

Spre exemplu, în locul propoziției "Maria şi Ioan sunt un cuplu internațional" ar urma să se folosească propoziția 'echivalentă' "Malika şi Julio sunt un cuplu internațional".

Justificarea oficialilor Comisiei este nevoie de a obișnuii europenii cu elemente culturale din alte zone.

La capitolul "Sfaturi pentru comunicare corectă politic" se cere evitarea formulărilor de tipul "doamnelor şi domnilor", deoarece sunt bazate pe genuri.

Varianta agreată de oficialii Comisiei este de tipul "stimaţi colegi" sau "stimați spectatori" etc, unde genurile nu sunt evidențiate.

"Domnișoară" ar urma, de asemenea, să devină un cuvânt evitat, pentru că împarte femeile în două categorii, în funcție de statutul marital, ceea ce la bărbați nu se întâmplă.

Helena Dalli, comisarul european pentru egalitate, a emis un comunicat în care s-a aparat, afirmând că documentul ilustrează diversitatea culturii europene și că încă nu e definitivat, urmând să fie modificat.

×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close