Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Medicii avertizează: Pacienţii vor ajunge să plătească şi banala consultaţie la medicul de familie | Costurile pe care le vor plăti românii din propriile buzunare

Medicii avertizează: Pacienţii vor ajunge să plătească şi banala consultaţie la medicul de familie | Costurile pe care le vor plăti românii din propriile buzunare

Criza din sistemul medical de bază se amână cu jumătate de an. Reprezentanții medicilor de familie s-au înțeles cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru păstrarea tarifelor vechi până în luna iulie.

de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Ian 2024   •   19:15

În urma negocierilor dintre reprezentanții medicilor de familie și Casa de Asigurări de Sănătate, criza din sistemul medical de bază este amânată cu jumătate de an.

Până în luna iulie, s-au convenit menținerea tarifelor vechi pentru serviciile medicale.

Nemulțumirile medicilor de familie ar putea să ne coste enorm de mult dacă atunci nu se va semna un nou contract.

În acest caz vom plăti, pe lângă serviciile lor și alte lucruri pe care le aveam până acum gratuite prin intermediul cabinetelor.

Citește și: Pubertatea precoce alarmează medicii. Riscurile la care sunt expuși copiii maturizați înainte de vreme | Caracteristici și rolul părinților

Investigațiile imagistice în centrele private, care pot ajunge să coste și 5.000 de lei

Serviciile pe care până acum le luam de bune, fără să ne gândim că vom ajunge să le plătim, ne pot arde serios la buzunar.

Asta pentru că dacă la vară statul își dă seama că nu are bani și revine la tarifele pe care le propusese zilele trecute, medicii de familie spun că nu va mai exista un contract.

Ceea ce înseamnă că nu vor mai avea acces la sistemul informatic, cel pentru care avem un card național.

"Dacă ajungem la resemnare, atunci suntem pierduți, atât noi cât și pacienții și specialitatea", a spus medicul specialist, Oana Haidamac.

În cazul setului anual de analize gratuite, vom ajunge să o plătim pe fiecare dintre acestea

Decizia medicului de familie este cea care declanșează întregul sistem de decontare, odată cu introducerea listei în sistemul informatic.

Din moment ce medicul de familie va deveni o entitate privată care oferă servicii contra cost, acest lucru nu va mai fi posibil pentru că nu va mai avea acces.

Așadar vom plăti între 150 și 200 de lei pentru analize precum hemoleucograma, examenul de urină sau glicemie.

La fel se va întâmpla și în cazul unor investigații mult mai scumpe, cum sunt cele imagistice.

De exemplu, pentru o ecografie pentru care nu vom mai avea trimitere de la mediul de familie vom plăti între 200 și 400 de lei, iar pentru un PET-CT, peste 5.000 de lei.

Pe de altă parte, nici rețetele compensate sau gratuite nu vor mai putea fi introduse de medicul de familie în sistemul informatic, așa că vom primi doar rețete simple și vom fi nevoiți să plătim fiecare medicament de acolo.

Soluția pentru cei care vor vrea să primească medicamentele gratuit sau compensat va fi să meargă la medicii specialiști din spitale, ceea ce va însemna o aglomerare și mai mare a acestora.

Medicii de familie și cei din policlinici au avertizat încă de săptămâna trecută că-și vor închide cabinetele dacă CNAS va scădea sumele decontate pentru consultații.

Asta după ce Casa anunțase tarife cu 30-50% mai mici începând din februarie 2024.

Totul în contextul în care scăderile de venituri pentru medici au început după ce au crescut și se aplică deja impozitele pentru persoana fizică autorizată și întreprinderi mici și mijlocii și după scumpirea consumabilelor.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close