Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN CSM cere CSAT să verifice dacă există procurori care au colaborat cu serviciile secrete înainte de 1989

CSM cere CSAT să verifice dacă există procurori care au colaborat cu serviciile secrete înainte de 1989

CSM cere Consiliului Suprem de Apărare a Ţării să verifice dacă procurori din România au colaborat cu serviciile de informaţii. Sesizarea a fost trimisă către CSAT.

CSM cere CSAT să verifice dacă există procurori care au colaborat cu serviciile secrete înainte de 1989
Sursa foto: Hepta/ MMA / F.F.
de Mia Lungu    |    11 Noi 2021   •   18:52

Conform legii, magistraţilor le este interzis să colaboreze cu structurile de securitate deşi numeroşi judecători şi procurori apar în dezvăluirile din anii trecuţi privind participarea la petrecerile SRI.

Tot CSM a cerut şi Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii să verifice dacă există procurori care au făcut poliţie politică sau au colaborat cu securitatea înainte de 1989.

Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a analizat în ședința de marți, 9 noiembrie, o Notă privind propunerea de efectuare a verificărilor prevăzute în art.28 alin.2 din Regulamentul privind numirea în funcţii de conducere a procurorilor şi revocarea din aceste funcţii. În legătură cu aceasta, Secția pentru Procurori a CSM a luat, în unanimitate, următoarele două decizii:

1. Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii în vederea verificării şi comunicării dacă procurorii care îndeplinesc condiţia de a fi împlinit 16 ani înainte de decembrie 1989 au făcut parte din serviciile de informaţii sau au colaborat cu acestea. (unanimitate)

2. Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în vederea verificării şi comunicării dacă procurorii menţionaţi în Anexa 1 au făcut parte din serviciile de informaţii sau au colaborat cu acestea. (unanimitate)
Art.28 alin.2 din Regulamentul privind numirea în funcţii de conducere a procurorilor şi revocarea din aceste funcţii prevede că:

(2) Înainte de numirea în funcțiile de conducere, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii solicită Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) și Consiliului Suprem de Apărare a Țării(CSAT) să verifice și să comunice dacă procurorul a făcut parte din serviciile de informații sau a colaborat cu acestea.

(3) În cazul în care procurorul atacă în instanță, în condițiile legii, comunicarea Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității sau a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, procedura de numire în funcția de conducere se suspendă până la soluționarea definitivă a cauzei. Pe această perioadă funcția de conducere va fi ocupată prin delegare.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close