Conform legii, magistraţilor le este interzis să colaboreze cu structurile de securitate deşi numeroşi judecători şi procurori apar în dezvăluirile din anii trecuţi privind participarea la petrecerile SRI.
Tot CSM a cerut şi Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii să verifice dacă există procurori care au făcut poliţie politică sau au colaborat cu securitatea înainte de 1989.
Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a analizat în ședința de marți, 9 noiembrie, o Notă privind propunerea de efectuare a verificărilor prevăzute în art.28 alin.2 din Regulamentul privind numirea în funcţii de conducere a procurorilor şi revocarea din aceste funcţii. În legătură cu aceasta, Secția pentru Procurori a CSM a luat, în unanimitate, următoarele două decizii:
1. Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii în vederea verificării şi comunicării dacă procurorii care îndeplinesc condiţia de a fi împlinit 16 ani înainte de decembrie 1989 au făcut parte din serviciile de informaţii sau au colaborat cu acestea. (unanimitate)
2. Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în vederea verificării şi comunicării dacă procurorii menţionaţi în Anexa 1 au făcut parte din serviciile de informaţii sau au colaborat cu acestea. (unanimitate)
Art.28 alin.2 din Regulamentul privind numirea în funcţii de conducere a procurorilor şi revocarea din aceste funcţii prevede că:
(2) Înainte de numirea în funcțiile de conducere, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii solicită Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) și Consiliului Suprem de Apărare a Țării(CSAT) să verifice și să comunice dacă procurorul a făcut parte din serviciile de informații sau a colaborat cu acestea.
(3) În cazul în care procurorul atacă în instanță, în condițiile legii, comunicarea Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității sau a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, procedura de numire în funcția de conducere se suspendă până la soluționarea definitivă a cauzei. Pe această perioadă funcția de conducere va fi ocupată prin delegare.