Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Instalațiile de oxigen, vitale pentru pacienții COVID-19. Cum se pot evita tragediile de tipul celei de la spitalul din Târgu Cărbunești

Instalațiile de oxigen, vitale pentru pacienții COVID-19. Cum se pot evita tragediile de tipul celei de la spitalul din Târgu Cărbunești

În această perioadă în care instalaţiile de oxigen funcţionează la capacitate maximă, ele trebuie supravegheate în permanenţă. Şi nu doar de la distanţă, de o firmă de mentenanţă.

Instalațiile de oxigen, vitale pentru pacienții COVID-19. Cum se pot evita tragediile de tipul celei de la spitalul din Târgu Cărbunești
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Oct 2021   •   20:05

Reporterul Antena 3 Cristi Popovici a mers la spitalul Matei Balș pentru a afla cum sunt monitorizate instalațiile de oxigen pentru a se asigura un stoc continuu:

„Stocatoarele de oxigen sunt în permanență monitorizate de la distanță de firma care se ocupă de mentenanță, cât și de reprezentanții spitalului. Un administrator vine la fiecare oră și verifică parametrii. În fiecare săptămână, stocatorul uriaș de 30.000 de litri de oxigen lichid este realimentat.

Nu există să se golească decât printr-o defecțiune, iar în momentul acela trece de pe stocatorul mare pe stocatorul mic. Situația de la Târgu Cărbunești, deși nu avem un răspuns clar, duce spre o problemă de management. Cei de la Matei Balș ne spuneau că niciodată nu au rămas fără oxigen. Dacă se produce o defecțiune și rămân fără oxigen, se trece pe o altă sursă de avarie”, spune Cristi Popovici.

Managereul Spitalului Matei Balș, Cătălin Apostolescu, a explicat pentru Antena 3 întreg procesul prin care se asigură continuu oxigen pentru pacienți:

„Orice rezervor din lume se golește dacă nu ai grijă să îl umpli. Noi avem două stocatoare, unul de 3.000 de litri și unul de 30.000 de litri. În mod normal, stocatorul cel mare se golește complet în 10 zile, dar noi o dată pe săptămână îl umplem, nu îl lăsăm să se golească complet.

Avem un sistem de citire de la distanță în așa fel încît cei care ne furnizează oxigenul să monitorizeze permanent nivelul de oxigen și când văd că s-a consumat cam 70% din el vin și îl umplu din nou. Avem din departamentul tehnic un om care stă permanent lângă stocatoare și stație.

În cazul unei defecțiuni putem comuta de pe un stocator pe altul. Există un om permanent pentru întreținere. Dacă scade sau crește presiunea el poate imediat să o seteze. De asemenea, avem rețea dublă de oxigen într-un spital.”

×
Subiecte în articol: oxigen spital COVID-19
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close