Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Imagini cu dezastrul lăsat în urmă de Codul roşu din sud-vestul ţării | Localnicii fac un zid de saci de nisip pentru a opri şuvoaiele

Imagini cu dezastrul lăsat în urmă de Codul roşu din sud-vestul ţării | Localnicii fac un zid de saci de nisip pentru a opri şuvoaiele

Este alertă în sud-vestul țării după ploile torențiale de Cod roșu. Localnicii și-au legat mașinile cu lanțuri pentru a nu fi luate de torenți, iar autoritățile din Buzău ridică în acest moment un zid din saci de nisip pe pârâul Rasnic, de teamă că șuvoaiele vor mătura totul în cale.

de Cristi Popovici    |    13 Iun 2023   •   18:10

Deși Codul roșu de vreme rea a expirat, pericolul există în continuare, iar meteorologii au actualizat aceste avertizări. În acest moment avem în vigoare mai multe avertizări hidrologice Cod galben și Cod portocaliu. Asta înseamnă că pe mai multe cursuri de apă este de așteptat ca în orele următoare, până la 24 spre 48 de ore, nivelul apei să crească în continuare.

În localitatea Cernătești pârâul din localitatea ieșit din matca, au fost inundate mai multe gospodării, iar pericolul cel mare este ca apa să nu ajungă la un transformator aflat spre marginea satului.

Tocmai de aceea cei din sat îl supraveghează și dacă apa ajunge până la el  atunci îi vor chema pe specialiștii de la ENEL pentru a-l scoate din funcțiune.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În acest context se pot depăși cotele de apărare ca urmare a scurgerilor importante pe versanți, torenți și pâraie. De asemenea, există riscul producerii unor viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri de debite și de niveluri. Zeci de gospodării care au fost afectate.

În județul Dolj, spre exemplu, am ajuns într-o zonă unde mai multe case au fost inundate. Oamenii își scoteau din curți în această dimineață animalele luate de viitură, zeci de păsări care au murit noaptea trecută a plouat foarte mult.

În următoarele zile, este de așteptat ca nivelul apei să crească în continuare. Apa vine cu putere dinspre deal, dinspre versanți și se adună în partea de jos a acestor localități.

Din păcate, nu sunt construite așa cum trebuie digurile de apărare, iar canalele care ar trebui să adune toate aceste reziduri care vin odată cu apa nu sunt curățate așa cum ar trebui.

Podețele care ar fi trebuit să asigure un tranzit pentru oameni nu sunt renovate așa cum ar fi trebuit. 48 de ore acum încolo toată partea de sud-vest a țării este în continuare sub avertizare aceasta meteorologică, hidrologică și autoritățile din mai multe județe sunt în stare de alertă.

"Punem niște saci preventiv ca să nu permitem ruperea digului și apărarea acelor case din zonă. Avem sprijinul domnului primar, Consiliului Local. Am intervenit cu saci cu buldoexcavator cu nisip", spun autorităţile. 

 

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close