Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Numărul copiilor și tinerilor care se droghează a crescut cu 30% în ultimul an! Fost consumator: "A fost ca un tren care m-a luat în viteză"

Numărul copiilor și tinerilor care se droghează a crescut cu 30% în ultimul an! Fost consumator: "A fost ca un tren care m-a luat în viteză"

Numărul copiilor şi tinerilor care consumă droguri a crescut cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Sunt cifre alarmante, iar medicii spun că mulţi folosesc stupefiantele ca să îşi mascheze depresia şi anxietatea. Aşa ajung, de altfel, şi la spitalele de psihiatrie. Antena 3 CNN a prezentat cazuri cutremurătoare.

Numărul copiilor și tinerilor care se droghează a crescut cu 30% în ultimul an! Fost consumator: "A fost ca un tren care m-a luat în viteză"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Mia Lungu    |    06 Mar 2024   •   18:41

Consumul de droguri sau alcool poate fi adicţia care se ascunde în spatele unei depresii severe ori a tulburărilor de comportament. Atenţionarea în acest sens vine din partea medicilor care susţin că prea puţini părinţi recunosc, la timp, problemele copiilor, care încep să se drogheze de la 13 sau chiar 10 ani.

Potrivit specialiştilor, consumul de substanţe interzise ori psihoactive a crescut cu peste 30% faţă de anul trecut. Din acest motiv, secţiile de toxicologie sunt pline. La Spitalul Alexandru Obregia din Capitală toate cele 62 de paturi din secţia de pediatrie sunt pline.

Antena 3 CNN a prezentat cazul unui tânăr care a început să consume droguri încă de la 13 ani. El povesteşte că lumea i s-a năruit odată ce tatăl său a pierdut totul din cauza jocurilor de noroc, înclusiv casa. Şi-a dorit însă să vadă din nou lumina şi bucuria din ochii familiei, aşa s-a decis să accepte ajutorul specialiştilor de la Centrul Sfântul Stelian.

"Căutam cumva să evadez în fiecare zi din unde mă aflu şi cumva să mă regăsesc în ce voiam eu şi în ce ştiam eu că este viaţa mea din trecut. A fost ca un tren aşa care m-a luat în viteză şi nu ştiam unde mă va duce.

Vedeam prieteni pe lângă mine că se distrug, nu numai că se distrug odată cu mine, numai că şi mureau pe lângă mine. Foarte mulţi (n.r. au murit).", a povestit acesta.

Iar cei mai mulţi ajung să fie depedenţi din dorinţa de a-şi cumpăra o iluzie. Aceasta, însă, le distruge viaţa.

"Am un mesaj pentru tineretul de astăzi. Să se uite în stânga în dreapta, că persoanele dragi le pierd. Nu doare pe nimeni, pe prieteni sau pe altele, când spune că 'sunt fratele tău', haide să mai încercă. Nu! Când eşti la spital şi ai nevoie de ceva, e doar mama ta lângă tine care şi-a dat viaţa.", a spus un alt consumator.

Specialiştii sunt îngrijoraţi de numărul mare de substante consumate. De pilda un singur adolesccent a fost depistat cu peste 40 în organism.

În secția 5 a Spitalului de Psihiatrie Alexandru Obregia sunt tratați anual peste 5000 de copiii cu tulburări de sănătate mintală. Dintre aceștia, 200 de copii şi adolescenți consumatori de substanțe interzise, cei mai mici având 14 ani, însă vârsta la care începe consumul poate fi chiar de la 10 ani.

Specialiştii atrag atenţia că de cele mai multe ori părinţii descoperă prea târziu problemele copiilor.

"Când vine vorba de tulburările emoțioanale, acestea reprezintă un factor de risc pentru asocierea unui consum de substanțe, adolescenții găsind această metodă cu dificultățile emoționale, poate din cauza depresiei să spunem.", a precizat Emanuela Andrei, medic la Spitalul Aexandru Obregia.

România are doar câteva centre centre de sănătate mintală în toată ţara, deşi unul din 200 de oameni e afectat de o tulburare psihiatrică majoră.

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close