Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Programul Casa Verde Fotovoltaice este îngropat în valul de scumpiri | Ce soluţii au beneficiarii

Programul Casa Verde Fotovoltaice este îngropat în valul de scumpiri | Ce soluţii au beneficiarii

Beneficiarii validaţi în program trebuie să plătească cu peste 50% mai mult dacă vor să-şi instaleze panourile, iar asta pentru că AFM nu a reuşit să actualizeze preţurile la noua realitate economică.

Programul Casa Verde Fotovoltaice este îngropat în valul de scumpiri | Ce soluţii au beneficiarii
Sursa foto: Pixabay
de Claudia Popovici    |    29 Iun 2022   •   18:41

Casa verde fotovoltaice, un proiect ambiţios dar cu multe deficiențe, care, încă de la lansare, s-a scurtcircuitat de câteva ori, acum are iar probleme.

Întrebați când vor rezolva problema, cei din conducerea AFM spun că au un proiect de implementat, însă, nu ştim când se va întâmpla

Valoarea instalației trebuie să fie de minimum 22.000 de lei. Fiecare familie care vrea să instaleze panouri fotovoltaice fiind nevoită să suporte o parte de cofinanțare de minimum 2.000 de lei.

Asta la nivel teoretic pentru că, scumpirile au lovit serios şi în acest sector iar oamenii se plâng ca nu-şi pot permite.

"Din păcate în întâlnirea pe care am avut o cu unul dintre instalatorii agreați contribuția mea a crescut de la 2.000 cât era acum doi ani la peste 7.000 de lei, motivația fiind creșterea foarte mare a preţurilor pe piaţă în ceea ce privește sistemul fotovoltaic", spune Ion Bogdan, beneficiar program.

Problema, este una simplă, matematică, dar care le-a scăpat printre degete angajaților AFM

Bugetul programului este raportat la anul 2019 neavând în vedere şi majorările de preturi din ultima perioadă, astfel toți cei care au depus dosarele vor avea de plătit acum cu peste 30% mai mult.

Persoanele fizice interesate de program s-au înscris în decembrie pe platforma Administraţiei Fondului de Mediu , care a devenit ulterior inactivă.

Înscrierile au fost suspendate, dosarele depuse au fost anulate, iar după noi intervenții la sistem şi o nouă simulare, lansarea a reprezentat un eşec. Oamenii interesați de energia verde, au renunţat la așteptări şi la co-plată.

"Din fonduri proprii vorbim, sună telefonul non-stop, continuu, de dimineața până seara, inclusiv pe Facebook sunt foarte multe întrebări", spune Vicenţiu Văduva, key account Gentle Electric.

Până acum doar 3% dintre cei care au depus dosarul la AFM au primit finanțare, rămânând aproximativ alte 43.000 de oameni care așteaptă și care vor plăti mai mult.

Contactați de reporterii CNN, reprezentanții AFM spun că până la acest moment au fost finanțate aproximativ 11.411 cereri de decontare, în procent de 84,80%.

Restul de cereri sunt în curs de finanțare dintr-un total de peste 44.000 solicitări de finanțare.

Totodată, conform AFM, la momentul actual se află în procedură de elaborare un proiect de modificare a ghidului de finanțare, ceea ce înseamnă un nou ghid, alte proceduri.

×
Subiecte în articol: Programul Casa Verde Fotovoltaice AFM
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close