Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Radu Tudor, despre armele nucleare tactice: "Rusia nu vrea pace. Folosirea intenționată a acestor arme ar fi o mini Hiroshima pentru Europa"

Radu Tudor, despre armele nucleare tactice: "Rusia nu vrea pace. Folosirea intenționată a acestor arme ar fi o mini Hiroshima pentru Europa"

Radu Tudor, analist militar şi jurnalist Antena 3, a explicat ce urmărește Vladimir Putin odată cu schimbarea planului de atac în vestul Ucrainei. "Această muniție nucleară tactică ar însemna pârjolirea, punerea la pământ pe o rază de 2-3 km a oricărui oraş. Ar fi o mini Hiroshima pentru Europa", spune acesta.

Radu Tudor, despre armele nucleare tactice: "Rusia nu vrea pace. Folosirea intenționată a acestor arme ar fi o mini Hiroshima pentru Europa"
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    18 Apr 2022   •   19:06

Mai multe explozii s-au auzit la Liov azi dimineaţă. Ocupanții ruși au lansat cinci rachete asupra orașului. Informația a fost confirmată de primarul orașului Andriy Sadovi pe canalul său de Telegram.  Sadovi a declarat  că la locul exploziei au fost trimise unități pentru a ajuta civilii.

6 persoane au fost ucise și alte 8 rănite. Printre răniți se numără și un copil, potrivit Pravda.

Întrebat dacă Vladimir Putin îşi poate duce planul până la capăt folosind chiar şi arme nucleare tactice sau arme chimice, Radu Tudor, analist militar şi jurnalist Antena 3, a precizat: 

"În momentul de faţă este greu de precizat ce va face 100% Vladimir Putin până pe 9 mai. Dar, cu siguranță, ceva extrem de complicat am putea avea de așteptat din partea Moscovei. De ce spun lucrul acesta.

Astăzi s-a întâmplat o modificare strategică în războiul care durează de 54 de zile. Au fost folosite avioane de bombardament strategic Tupolev TU-22.

Aceste avioane sunt un simbol al Războiului Rece. Un simbol în care Moscova îşi pregătea o flotă de avioane de bombardament împotriva Occidentului.

Aceste avioane au fost modernizate după ce Moscova a invadat estul Ucrainei în 2015 şi a anexat ilegal peninsula Crimeea. 

Unii specialiști spun că aceste avioane au fost modernizate special pentru a bombarda Ucraina.

De-a lungul timpului avioanele Tupolev au avut armament cu încărcătură nucleară asupra lor.

Putem imagina un scenariu la Kremlin în care odată ridicate în aer bombardierele strategice ele pot avea muniție clasică sau muniție nucleară tactică. În cazul acesta nu ar mai fi vorba de niciun avertisment. Ar fi extrem de greu de monitorizat. 

Această muniție nucleară tactică ar însemna pârjolirea, punerea la pământ pe o rază de 2-3 km a oricărui oraş. Ar fi o mini Hiroshima pentru Europa. 

Pericolul cel mare ar fi acesta: Putin să lanseze intenționat o armă nucleară tactică în Ucraina pentru a provoca o reacţie militară a Occidentului care nu poate rămâne cu mâinile în sân. Ar fi prima lovitură nucleară în ultimul secol şi acesta nu poate rămâne fără consecințe. 

"Rusia nu vrea pace! În momentul de faţă funcționează doar cu o logică de confruntare, de război"

Rusia în momentul de faţă funcționează doar cu o logică de confruntare, de război, de invazie militară asupra unor teritorii. Mi-e greu  să cred că după 9 mai vor renunța la orice activitate militară pe teritoriul Ucrainei dar e bine să ne păstrăm speranța", a spus Radu Tudor, analist militar şi jurnalist Antena 3, la News Hour with CNN. 

Cât de periculoase sunt armele nucleare tactice, despre care SUA spun că ar putea fi folosite de Rusia

Cu pierderi masive, ruşii ar putea recurge oricând la cele mai periculoase arme ale lor. Statele Unite nu exclud posibilitatea ca Vladimir Putin să folosească arme nucleare tactice în Ucraina. Potrivit directorului CIA, William Burns, ruşii ar putea folosi arsenalul nuclear din cauza eşecurilor înregistrate până acum.

Statele occidentale au avertizat în repetate rânduri că folosirea acestui tip de armament în Ucraina ar aduce cu sine consecinţe uriaşe.

Arma nucleară tactică este încadrată în categoria celor de distrugere în masă pentru că provoacă pierderi de vieţi omenești însemnate şi distrugeri masive.

Odată detonată poate distruge totul pe o rază de aproximativ doi kilometri. Clădirile le transformă în praf, iar 98% dintre oamenii aflați în această rază sunt spulberați. Apoi, pe o rază cuprinsă între doi şi 11 kilometri se va simţi puternic suflul acestei explozii. Cu cât ești mai aproape de locul exploziei cu atât este mai grav.

Cantitatea de căldură degajată în urma detonării este atât de mare încât pielea poate arde instant. Pe această rază, largă, undeva la 50% din populaţie va muri. Cine este afară va suferi efectele exploziei, cine se află în adăposturi s-ar putea să fie ucis din cauza dărâmăturilor.

Estimarea numărului de morți în cazul unei arme nucleare tactice într-un oraş cu patru milioane de locuitori este în jur de 120.000 de oameni.

Rusia a transmis Statelor Unite o notă diplomatică în care susţine că vor exista ''consecințe imprevizibile'' dacă Washingtonul continuă să transfere arme Ucrainei, avertisment dezvăluit după ce preşedintele american Joe Biden a aprobat un nou ajutor militar prin care extinde tipurile de arme oferite armatei ucrainene, relatează vineri publicaţia Washington Post, care afirmă că a consultat respectiva notă.

''Îndemnăm Statele Unite şi aliaţii lor să înceteze militarizarea iresponsabilă a Ucrainei, care determină consecinţe imprevizibile pentru securitatea regională şi internaţională'', se arată în documentul transmis de Moscova către Departamentul de Stat al SUA prin intermediul ambasadei Rusiei la Washington.

CIA urmăreşte cu atenţie mişcările armatei ruse în Ucraina, a declarat directorul agenţiei americane de informaţii. Există voci la Moscova care cer trecerea la niveluri mai ridicate de alertă nucleară. William Burns spune însă că nu au fost înregistrate repoziţionări ale trupelor ruseşti în acest sens. Statele occidentale au avertizat în repetate rânduri că folosirea acestui tip de armament în Ucraina ar aduce cu sine consecinţe uriaşe.

Oficialul american a mai avertizat şi că Putin a devenit din ce în ce mai izolat, pe măsură ce cercul său de consilieri s-a restrâns, iar apetitul său pentru risc a crescut. Președintele Rusiei a ordonat Ministerului Apărării să pună arsenalul nuclear al țării în stare de alertă la sfârşitul lunii februarie, în a patra zi a invaziei.

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close