Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Cristi Popovici, trimisul special Antena 3 în Ucraina: "Suntem într-o zonă a nimănui, între Nicolaev şi Herson. Pe șosea se văd peste tot urme de bombardamente"

Cristi Popovici, trimisul special Antena 3 în Ucraina: "Suntem într-o zonă a nimănui, între Nicolaev şi Herson. Pe șosea se văd peste tot urme de bombardamente"

Trimişii speciali Antena 3 în Ucraina, Cristi Popovici şi Costi Pahonţu, au surprins imaginile dezastrului lăsate în urmă de bombardamentele rusești din Shevchenkova, localitate aflată la 30 de kilometri depărtare de Nicolaev.

Cristi Popovici, trimisul special Antena 3 în Ucraina: "Suntem într-o zonă a nimănui, între Nicolaev şi Herson. Pe șosea se văd peste tot urme de bombardamente"
Sursa foto: Antena 3
de Cristi Popovici    |    01 Apr 2022   •   19:13

Suntem într-o zonă a nimănui, între Nicolaev şi Herson. Pe șosea se văd peste tot urme de bombardamente.

La volan este Nicolai, un profesor din localitatea care-i poartă numele, Nicolaiev. Iar în dreapta îi stă fiul, Andrey. Ambii sunt fermieri de meserie. De când a început războiul, s-au alăturat miilor de voluntari care ajută armata Ucrainei să apere ţara în faţa invaziei rușilor.

"Nu mai suntem fermieri, ci apărători ai patriei", spune Nicolai.

Ne îndreptăm spre Shevchenkova, localitate aflată la 30 de kilometri depărtare de Nicolaiev.

Întreaga zonă a fost supusă bombardamentelor în ultimele săptămâni. Civilii au fost atacaţi cu rachete, iar zeci de gospodării au fost distruse.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Tocmai am vorbit la telefon cu o femeie din sat. Mi-a spus că toată noaptea au stat în beci pentru că au bombardat acolo, s-a tras cu rachete reactive în locuitorii satului.

Uitați-vă la aceste câmpuri, sunt pline de bombe, mine, nici nu va avea cine să le adune.

Iată, aici a ars o fabrică de conserve", spune Nicolai

În sat, dezastrul se vede de la prima clădire. Cabinetul medical a fost lovit de bombardamente în urmă cu doua zile.

"Eu lucrez în calitate de soră medicală şi farmacistă. N-am plecat, am rămas aici. În ambulatoriu ne-au spart geamurile. Au locuit militari acolo", spune şi o asistentă medicală.

Ajungem şi în mijlocul așezării. Rachetele rușilor au distrus zeci de locuinţe. Oameni nevinovaţi au murit cu doar o oră înainte să ajungem noi în acest loc.

Gospodăria aceasta a fost distrusă în urma cu oră. Proprietarul nu a avut timp sa fugă. Sunt atacuri la nimereala. Civili care mor nevinovați.

"Doar am auzit un șuierat, bubuituri puternice, mult praf. Prima rachetă a căzut aici, a doua mai încolo", spune un localnic.

În jur, oamenii sunt disperați. Prea bătrâni ca să fugă din aceste locuri, oamenii speră doar să nu fie ei următoarea țintă a rușilor.

Deja de o lună stăm aici sub gloanțe şi rachete. În fiecare zi, ziua şi noaptea, nu putem merge nicăieri, din toate parțile zboară bombe. Iată, casele sunt distruse, e groaznic ceea ce se întâmplă", spune un alt localnic.

Soţia vecinului ucis azi s-a refugiat cu copiii în România.

Șoferul a primit ordin să meargă cât mai repede. Se trage şi dintr-o parte sin alta.

Tactica rușilor este să distrugă tot, astfel încât locuitorii să părăsească întreaga regiune, pentru ca la final invadatorii să poată cuceri această palmă de pământ fără prea mult efort.

Doar că ucrainenii rezistă. Cei care supraviețuiesc atacurilor se alătură forțelor care contra-atacă în fiecare zi.

Forţele ucrainene au lansat contra-atacuri la nord de Kiev, în zona Cernigăului, dar şi în regiunile separatiste din est. 

×
Subiecte în articol: Ucraina Nicolaev
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close