Potrivit unei investigații jurnalistice care citează anchetatori germani, a fost identificat un iaht care ar fi transportat echipajul sabotor şi explozibilii cu care au fost avariate gazoductele în septembrie anul trecut.
Iahtul aparține unei firme din Polonia, care este în proprietatea a doi ucraineni.
Aparent, vasul a fost închiriat special pentru operațiunea de sabotaj iar în interiorul ambarcațiunii au fost depistate urme de explozibili.
Procuratura federală germană a percheziționat în ianuarie ambarcațiunea suspectă, potrivit unui comunicat al instituției.
Citește și: Două nave cu GPS-urile oprite, semnalate lângă Nord Stream 2 înainte de explozie
"Biroul Procurorului General al Germaniei a dispus percheziționarea unei nave în perioada 18 - 20 ianuarie 2023, în legătură cu o închiriere suspectă.
Evaluarea urmelor și obiectelor confiscate este în curs de desfășurare. De asemenea, identitatea autorilor și motivele acestora fac obiectul unor investigații în curs de desfășurare", precizează documentul citat.
Un reportaj al televiziunii germane ARD, care citează surse de securitate anonime din cinci țări, arată că vasul suspect a părăsit portul Rostock la Marea Baltică în data de 6 septembrie 2022.
Televiziunea germană susține că anchetatorii au reușit să refacă traseul ambarcațiunii. Din Rostock, iahtul s-ar fi îndreptat spre Wieck și ar fi fost reperat pe insula daneză Christiansø, notează CNN.
Suspiciunile în sabotarea Nord Stream includ coordonarea de către guvernul unui stat
La bord se aflau presupușii autori. Este vorba de cinci bărbați și o femeie cu următoarele roluri: un căpitan, doi scafandri, doi asistenți și un medic.
Naționalitatea lor nu este cunoscută. Ei au intrat în Germania cu pașapoarte false. Echipamentul urcat pe vas a fost livrat la Rostock cu un camion.
În afara suspiciunilor, care includ coordonarea acțiunii de către guvernul unui stat, nu există motive pentru a lega exploziile care au avariat Nord Stream de o acțiune a ucrainenilor. Autoritățile germane iau în considerare o operațiune sub steag fals.
În timp ce ancheta polițienească este în desfășurare, gazoductele sunt în continuare nefuncționale.
Foto: scurgere de gaz la Nord Stream 2 după explozie, septembrie 2022