Este vorba de ținte false, pe care Kievul le construiește pe bandă rulantă.
Aceste momeli sunt replici inofensive ale adevăratelor obuziere și sisteme lansatoare de rachete, dar se dovedesc foarte eficiente când vine vorba de protejat adevăratele ținte militare.
Corespondentul CNN Melissa Bell a filmat în Ucraina, "la lucru", aceste ținte false.
Drona Shahed ratează ținta falsă
Echipa sa a surprins momentul în care o dronă Shahed de fabricație iraniană, lansată de forțele rusești, se îndreaptă spre un sistem ucrainean de apărare antiaeriană.
Drona a ratat: a căzut și a explodat în apropiere. Însă nici dacă ar fi lovit ținta n-ar fi fost un succes, pentru că obiectivul vizat era un fals sistem de apărare antiaeriană, parte a unui întreg arsenal de momeli care au împânzit țara.
Fabricarea acestor false arme este relativ ieftină, dar ele sunt cu atât mai utile pentru a-i păcăli pe ruși.
Corespondent CNN: "Momeala" de obuzier, de 2.000 de ori mai ieftină decât un tun real
"Un obuzier american tractat costă între 2 și 4 milioane de dolari. Fabricare acestei replici false costă 1.000 de dolari. În esență, falsul obuzier este alcătuit din țevi de scurgere.
Ideea este că, de fiecare dată când una dintre aceste false ținte este lovită, un sistem real este cruțat. Iar lovitura îi costă pe ruși timp, energie și bani", notează corespondentul CNN.
Pentru o companie siderurgică ucraineană, care nu avea nicio legătură cu fabricarea armelor, provocarea din prezent o reprezintă actualizarea modelelor de ținte false, pentru a ține pasul cu modelele tot mai sofisticate care ajung în Ucraina.
"O parte din efortul de război al Kievului se desfășoară departe de linia frontului, în astfel de fabrici care perfecționează arta armelor false. Succesul lor se măsoară în rapiditatea cu care sunt distruse odată ce ajung pe câmpul de luptă", conchide corespondentul CNN.