Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Tichete majorate, de la 67 de lei, la 280 de lei, pentru donatorii de sânge din România. Măsura a intrat în vigoare

Tichete majorate, de la 67 de lei, la 280 de lei, pentru donatorii de sânge din România. Măsura a intrat în vigoare

Numărul donatorilor de sânge s-a dublat, în mai multe judeţe din ţară, după ce valoarea tichetelor a crescut de la 67 de lei la 280 de lei. Guvernul a decis majorarea acestora pentru a încuraja donarea de sânge, iar măsura a intrat în vigoare de la începutul acestui an.

Tichete majorate, de la 67 de lei, la 280 de lei, pentru donatorii de sânge din România. Măsura a intrat în vigoare
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    08 Ian 2024   •   18:43

În 2023, cei care donau sânge primeau tichete de masă în valoare de 67 de lei, plus o zi liberă de la stat. De la 1 ianuarie 2024, valoarea tichetelor a fost majorată de Guvern la 280 de lei.

"In primele trei zile ale anului 2024, numărul de donatori practic s-a dublat, în condițiile în care și valoarea tichetelor acordate donatorilor s-a mărit de patru ori față de valoarea de până la 1 ianuarie 2024 și consider că, și din acest motiv, unii donatori au venit să doneze.", a precizat, la Antena 3 CNN, Mariana Șandru, directorul Centrului de Transfuzii Drobeta Turnu Severin.

Numărul donatorilor creşte de la o zi la alta şi deşi mulţi spun că nu vin în centrele de transfuzii pentru tichetele primite, susţin că este o măsură bună pentru a încuraja donarea de sânge.

În prezent, cel mai mare deficit de sânge din spitale se înregistrează la grupele sanguine cu RH negativ.

O persoană poate să doneze sânge de maximum 4 ori pe an, la un interval de 3 luni. Cei care vor să facă acest lucru, trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, peste 50 de kilograme, puls regulat, tensiune arterială stabilă şi să nu se afle sub tratament medicamentos.

La Centrul de Transfuzii Sanguine, până la sfârșitul anului trecut, treceau pragul, în medie, 15 donatori. Valoarea tichetelor acordate donatorilor de sânge a crescut de 4 ori, din luna ianuarie. În plus, donatorii de sânge primesc o zi liberă de la serviciu și 50% reducere la transportul în comun. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre donatori spun că o fac pentru a salva o viață.

Măsura creșterii valorii tichetelor acordate donatorilor a fost luată în ideea încurajării românilor de a se implica activ în donarea de sânge, având în vedere deficitul de sânge din spitale.

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close