Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Val de pacienţi în spitalele de oftalmologie | Avertismentul medicilor

Val de pacienţi în spitalele de oftalmologie | Avertismentul medicilor

Val de pacienţi în spitalele de oftalmologie. Sute de de persoane se prezintă zilnic în Unităţile de Primiri Urgenţe din cauza problemelor grave de vedere. Numărul românilor cu astfel de afecţiuni este în creştere, spun medicii. Şi asta pentru că cei mai mulţi ajung la consult doar atunci când nu mai văd bine sau când au nevoie de intervenţii chirugicale. Medicii se tem şi de noile simptome date de COVID-19. Tot mai multe persoane prezintă conjunctivită la începutul bolii.

Val de pacienţi în spitalele de oftalmologie | Avertismentul medicilor
de Cristina Ştefan    |    25 Aug 2022   •   13:34

La Spitalul de Urgențe Oftalmologice ajung zilnic sute de pacienți. Unii au afecțiuni cronice însă mulți ajung pentru prima oară cu grave probleme de vedere.

Puţini pacienţi ajung periodic la medicul oftalmolog.

Spre exemplu, acest domn de pildă a fost doar o singură dată la consult înainte să afle că are glaucom, o afecţiune care la început nu provoacă simptome

Pentru a vedea din nou a fost nevoit să treacă prin două intervenţii chirugicale.

"Trei zile nu am văzut deloc cu ambii ochi. Deci absolut nimic. Am făcut de trei ori la ochiul drept", spune bărbatul.

Cataracta sau glaucomul pot duce la dureri de cap sau vedere în ceaţă. Însă, potrivit Societăţii de Oftalmologie doar un sfert dintre români recunosc semnele acestor patologii.

Iar datele statistice sunt îngrijorătoare. Mai bine de jumătate dintre români au probleme cu vederea.

"Intervenţiile chirurgicale în spital într-un an de zile sunt în jur de 10.000 de intervenţii. Mai apar boli oculare asociate unor boli generale şi aici aş menţiona diabetul", a declarat Marian Burcea, oftalmolog.

Unii medici sunt îngrijoraţi si de simptomele COVID-19 care pot duce la eroare în diagnostic.

"Există COVID cu debut conjuctival, chiar am un pacient care este în situatia asta. Deci, apare un anumit tip de conjunctivită virală. Cred că este un procent destul de mare, dar oamenii pun pe diverse", a adăugat medicul Monica Pop.

Pentru a preveni bolile grave de vedere, specialiştii recomandă să ajungem o dată pe an la un consult oftalmogic şi să purtăm ochelari de protecţie dacă ne petrecem mult timp în faţa ecranelor.

"Ochelarii de protecţie ne ajută împotriva luminii albastre a ecranelor, deoarece în pandemie s-a stat foarte mult timp şi s-a lucrat de acasă", afirmă Ovidiu Calotă, specialist optică.

Potrivit societăţii de Oftalmologie, jumătate din populaţia lumii ar putea să sufere de miopie până în anul 2050.

 

 

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close