Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine O nouă abordare revoluţionară a sănătăţii: "Adevărata medicină se face prin personalizare"

O nouă abordare revoluţionară a sănătăţii: "Adevărata medicină se face prin personalizare"

Știați că doi pacienți cu diagnostic identic pot răspunde diferit aceluiași tratament? Particularitățile genetice fac ca medicamentele care se dovedesc a fi eficace pentru mine, să nu aducă niciun beneficiu clinic pentru tine.

O nouă abordare revoluţionară a sănătăţii: "Adevărata medicină se face prin personalizare"
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Apr 2022   •   13:41

Din acest motiv, specialiștii vorbesc tot mai des despre medicina personalizată, care vizează un lucru foarte simplu – unicitatea fiecarui pacient. Ca să beneficiezi de un tratament personalizat ai nevoie de o echipă formată dintr-un medic și un farmacist preparator.

"Zilele trecute vorbeam cu un medic care mi-a spus ceva foarte frumos și anume că „adevărata medicină se face prin personalizare!”. A avut dreptate. De ce? Pentru că suntem cu toții diferiți și acest lucru se vede și prin amprenta genetică. Asta înseamnă că chiar dacă avem același diagnostic și ni se va institui același tratament, nu înseamnă că vom răspunde la fel, reacțiile vor fi cu totul și cu totul diferite", a explicat Cosmina Bengescu, farmacist.

Ca tratamentul să fie personalizat și creat strict pentru un anumit pacient este necesar ca medicul să creeze o strânsă legătură profesională cu farmacistul preparator.

"Principiul și regula de bază în medicina personalizată este adaptarea tratamentului pe nevoile specifice fiecărui pacient. Urmând ca pacientul care vrea să apeleze la această medicină personalizată să intre în legatură cu doi specialiști –medicul și farmacistul.

Medicina personalizată este o știință străveche care a fost reinterpretată. Tratamentele personalizate au fost inițial o provocare pentru farmaciștii din toată lumea și ușor, ușor acest concept a fost aprofundat. S-a recunoscut necesitatea acestui tip de tratament, iar acum a devenit o modalitate de tratament atât în România, cât și în alte țari dezvoltate.

"Farmacistul a fost instruit încă de pe băncile facultății cum să își exercite profesia în ramura medicinii personalizate. Ca să profesezi în acest domeniu ar trebui să fie încadrat într-o farmacie care a fost aderată acestui concept. De exemplu, farmacia în care lucrez eu a aderat la medicina personalizată și peste 70% dintre rețetele pe care le eliberăm către pacienți fac parte din această medicină personalizată", a mai spus Cosmina Bengescu.

Medicina personalizată presupune un managament mai bun al bolii. Această abordare personalizată țintește unicitatea și simptomatologia specifică pacientului, tratând individual.

"Consider că sunt mai eficente decât medicamentele standardizate, nu că cele din urmă nu ar fi bune, ci pentru că ele respectă cu totul și cu totul alte principii, ele sunt concepute pentru a fi date în masă. Medicamentul individualizat este creat pentru fiecare pacient în parte de către medic și executat de către farmacist".

Tratamentele preparate în laborator au un principiu foarte bine stabilit și anume că fiecare pacient este unic.

"În alte țări este la ordinea zilei – pacientul se duce la medic și i se propune dacă i se eliberează un medicament standardizat sau individualizat. De cele mai multe ori, aceștia aleg un medicament individualizat. În primul rând, pentru că suntem diferiți. În al doilea rând, pentru că managementul bolii este mult mai bine gestionat în acest caz și, nu în ultimul rând, faptul că un medic alege să facă medicină personalizată consider că va avea o atenție sporită la detalii, lucru care nu poate fi decât benefic pentru client.", a mai spus farmacistul.

×
Subiecte în articol: Numai de bine Cosmina Bengescu
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close