Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine La ce să fie atenţi părinţii atunci când aleg scutecul bebeluşilor

La ce să fie atenţi părinţii atunci când aleg scutecul bebeluşilor

Un bebeluș în viața unor proaspeți părinți vine cu o mulțime de noutăți. Pe lista lungă de necesități, se află și scutecele. Sunt ușor de ales, dacă pleci la cumpărături cu lecțiile făcute.

La ce să fie atenţi părinţii atunci când aleg scutecul bebeluşilor
Sursa foto: Unsplash.com
de Georgiana Mihăilă    |    15 Feb 2022   •   16:00

Specialiștii te încurajează să verifici foarte bine eticheta, astfel încât produsul ales să fie confecționat din materiale și substanțe de cea mai bună calitate și care nu pot dăuna sănătății celui mic. De asemenea, orientează-te corect în privința mărimii, nu te ghida niciodată după vârstă, ci după numărul de kilograme.

''Scutecul este practic prima hăinuță a bebelușului modern și atunci este foarte important să întrunească câteva criterii. Ce ne interesează este ca scutecul să fie cât mai natural, substanțele care se folosesc pentru fabricarea scutecului să fie cât mai naturale, să lase pielea să respire cât mai ok, să fie cât mai puține substanțe dăunătoare care să dea alergie sau eritem fesier.

Ideal este să nu le punem scutecele acelea colorate și cu desene, pentru că tot ce este colorat și cu desene înseamnă niște substanțe care pot fi dăunătoare în contact cu pielea copilului. Cerneala care este în scutecelul respectiv poate să aibă un efect alergen'', a spus Alina Ilici, medic primar neonatologie.

Astfel, se recomandă să fie verificată întotdeauna informația existentă pe ambalaj

''Există o pictogramă care se numește asthma allergy. Ea ne certifică că scutecul respectiv nu are substanțe care pot să dea alergii copilului. Și aici, substanța cea mai cunoscută este clorul, care este dovedit prin studii că poate să dea alergii respiratorii, astm la copilul mai mare.

De asemenea, există o pictogramă ECO, asta certifică că materialele, substanțele din care este făcut scutecelul respectiv sunt cât se poate de naturale și nu ne ducem către sintetic. La fel, există o pictogramă de testat dermatologic. Asta înseamnă că scutecul respectiv a trecut prin niște studii și că substanțele care intră în compoziția scutecului nu au potențial alergogen și nu au riscul de a dezvolta eritem fesier'', a mai spus medicul.

Dacă ai identificat brand-ul potrivit pentru bebelușul tău, următorul pas este să alegi corect mărimea. Atenție, un scutec prea mic va lăsa urme și îi va produce disconfort, iar unul prea larg, nu va reține umezeala și va produce iritații.

''Mărimea este destul de ușor de ales, pentru că pe eticheta scutecului există mărimi în funcție de numărul de kilogramului a bebelușului'', a precizat Alina Ilici.

Cât de des trebuie schimbat scutecul?

''De fiecare dată când alăptăm bebelușul sau îi oferim masa de lapte praf, scutecelul trebuie schimbat. În așa fel, mama are și o evaluare câte scaune există pe zi, de câte ori face pipi bebeleșul și atunci poate să urmărească niște paramteri care ne indică dacă copilul este suficient alimentat'', a menţionat Alina Ilici.

De asemenea, pe lista de cumpărături a unui nou născut se regăsesc și produsele de îngrijire, care trebuie alese neapărat cu aceeași atenție.

''Produsele pentru îngrijire trebuie să fie din substanțe absolut certificate și testate, trebuie să fie de natură organică, în măsura în care se poate. Obligatoriu trebuie să fie fără parfum și fără coloranți.

La vârstă mică, ei stau majoritatea timpului cu mânuța în gură și în momentul în care încep să circule, mânuțele umblă absolut peste tot și atunci igiena este extrem de importantă pentru bebeluși. Este foarte important să îl spălăm cu apă și săpun de câte ori este nevoie și să folosim șervețel umed doar în situațiile în care nu este extrem de murdar'', a mai spus Alina Ilici, medic primar neonatologie.

×
Subiecte în articol: Numai de bine Alina Ilici
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close