Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Ce antrenament alegi dacă vrei să slăbeşti şi să creşti masa musculară

Ce antrenament alegi dacă vrei să slăbeşti şi să creşti masa musculară

Cardio sau cu greutăți? Sergiu Sandu, antrenor personal, este de părere că ar trebui să le îmbinăm. Astfel, slăbim și creștem masa musculară în același timp - exact ce ne dorim pentru proba costumului de baie.

Ce antrenament alegi dacă vrei să slăbeşti şi să creşti masa musculară
Sursa foto: Unsplash.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Mar 2023   •   12:22

Antrenamentul funcţional foloseşte exerciţii cardio, exerciţii de tonifiere musculară executate cu intensitate crescută, cu pauze foarte scurte la intervale mai mari, exerciţii cu propria greutate, dar şi cu diverse accesorii din sală. Iar beneficiile sunt enorme. 

"Antrenamentele functionale, adica cele care imbina atat cardio, cat si greutati, le recomand persoanelor care nu au atat de mult timp sa stea in sala sau  au mai putine zile de facut sport, sunt foarte importante exercitiile cardio plus greutatile. Greutatile ne ajuta sa pierdem multe calorii, pe cand cardio ne ajuta pentru aparatul cardio, pentru circulatia sangelui.", a dezvăluit antrenorul de fitness Sergiu Sandu.

Pentru o eficiență cât mai bună, exerciţiile se execută timp de 30 de secunde fiecare şi setul se repetă de 3 – 4 ori. Iar cel mai important lucru este sa nu renuntati la antrenamente dupa o perioada scurta de timp si sa nu va pierdeti motivatia. 

"În antrenamentele funcționale de obicei nu se folosesc greutățile maximale, undeva greutăți medii cu care să putem lucra.", a spus Sergiu Sandu.

Acest tip de antrenament lucrează mai multe grupe musculare în același timp și obține un efect metabolic și cardiovascular, care ajută la dispersarea țesuturilor adipoase din organism. De asemenea, poate previeni accidentările cauzate de pozițiile și mișcările incorecte. 

Pentru persoanele care vor să crească în masă musculară, exercițiie cardio, sunt la o intensitate mai redusă și ca interval mult mai scurte, aș spune undeva la 15 – 20 de minute, doar pentru a fi activi, ceea ce ne ajută să ardem grăsimea mai repede. 

Formele comune de cardio includ mers pe jos, jogging, înot și ciclism. Aparatele din sălile de fitness la care se poate face cardio sunt bicicleta eliptică, escalatorul, bicicleta verticală sau culcată, banda de alergat și scările. În timp ce cardio arde calorii și ajută la scăderea în greutate, combinarea acestuia cu antrenamente de forță poate crește rata pierderii în greutate. Cantitatea de cardio de care ai nevoie pentru a pierde în greutate depinde de diferiți factori, cum ar fi greutatea ta actuală, planul alimentar, nivelul de activitate zilnică și vârsta.

"Pentru persoanele care au un surplus de greutate și vor să slăbească, le recomand ori un antrenament de cardio, apoi un antrenament de greutăți, ori să împartă – jumătate de antrenament cardio, jumătate de antrenament greutăți.", a mai spus acesta.

Când îţi alegi greutăţile pentru antrenament, trebuie să iei în calcul exerciţiile pe care le vei face şi muşchii pe care urmează să îi lucrezi, dar și obiectivul și numărul de repetări.

În funcție de obiectivele pe care le avem – dacă vrem să creștem în forță, dacă vrem să creștem în masă musculară, dacă vrem să avem un tonus muscular – toate diferă, pentru că trebuie să facem 2 -3 repetă maxim pentru creștere musculară, pentru creștere de masă musculră undeva la 8 – 12 repetări, iar dacă vrem tonus muscular, condiție fizică bună, undeva între 10 și 20 de repetări.

Poți începe cu propria greutate. Astfel, vei face exerciții de bază, simple, dar eficiente, fără risc mare de accidentări: flotări, genuflexiuni, fandări, abdomene, tracțiuni. Apoi, poți face trecerea către greutăți libere, adică bare și gantere. Este indicat să folosesti o greutate care să îți permit să efectuezi 3-4 seturi, a câte 10 – 12 repetări. Atentie, la început, cand esti odihnit, corpul iti poate transmite semnale ca ar putea mai mult. Deseori risti sa te accidentezi doar fiindca entuziasmul te impinge sa alegi cele mai mari greutati. Incepe cu greutatile potrivite, astfel incat sa poti evolua frumos, fara sa fii nevoit sa regresezi din cauza epuizarii.

×
Subiecte în articol: Numai de bine
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close