Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Ce este anxietatea şi cum o putem ţine sub control

Ce este anxietatea şi cum o putem ţine sub control

Peste 10% din oameni sunt afectați cel puțin o dată de anxietate pe parcursul unui an.

Ce este anxietatea şi cum o putem ţine sub control
Sursa foto: Freepik.com
de Georgiana Adam    |    21 Noi 2023   •   11:29

În realitate, această tulburare chiar a devenit tot mai comună, iar factorii care o pot declanșa sunt multipli. De la un simplu miros până la o situație sau un sentiment profund. 

"Anxietatea este o emoție caracterizată fie prin teamă, fie prin furie, fie prin preocuparea excesivă legată de ceva anume. Când suntem anxioși, putem să ne simțim mâinile tremurânde sau căldură în palme sau mâinile transpirate, la fel inima ne bate mai tare sau poate ne pierdem un pic cu firea, la fel vocea poate să fie tremurândă.", a spus Iuliana Dinu, life coach.

Anxietatea afectează atât viața socială, cât și carieră și viața personală a pacientului. În primul rând, individul anxios va adopta un comportament evitant, refuzând astfel interacțiunile sociale și activități care presupun ieșirea din zona de confort. Cu cât anxiosul refuză mai mult interacțiunile sociale, cu cât mai mare va fi anxietatea resimțită.

"Nu consider că ar fi zona depresiei, sub nicio formă depresie, se trece ușor peste ea, atât vreme cât este conștientizată și cât ne dăm seama care sunt factorii care declanșează această stare. Când se repetă frecvent îți dai seama că ceva nu e în regulă cu tine.

Comportamentul anxios nu este înnăscut, acesta fiind dobândit pe parcursul vieții în urmă unor situații traumatizante care pot avea loc în copilărie, precum neglijare sau abuz parental, sau mai târziu în viață de adult – divorț, depresie, pierderea unor persoane apropiate, teamă de eșec sau apariția unor episoade acute de boală. Specialiștii spun că factorii care declanșează anxietatea pot fi de 8 tipuri.

Factorii care declanșează anxietatea pot fi mai mulți, suntele, fie muzică, fie sunetele specifice de scârțăitul unei uși. Mirosurile, un miros de parfum, ori mirosuri specifice, lumânare, la fel specific unui lucru sau unui obiect ceva. Mirosul poate fi un stimul și nu mirosul de parfum, cât mirosul unei lumânări să zicem sau poate mirosul unor cauciucuri arse, dacă ar fi un evenimt tragic și ar fi un accident de mașînă.", a mai spus această.

De asemenea, gândurile, locurile, sentimentele sau situațiile pe care la confruntăm în prezent, ne pot întoarce în trecut și să revină cu o stare de neliniște, ceea ce specialiștii numesc, anxietate.

În primă fază, pacientul care experimentează simptomele anxietății trebuie să meargă la medicul generalist, care va constată dacă există o cauză medicală ascunsă. Apoi, pacientul va fi trimis la un medic psihiatru, care este în măsură să pună diagnosticul, dar și să trateze anxietatea. Și un psiholog poate pune diagnosticul și poate trata anxietatea sau alte tulburări similare.

Terapia cognitiv-comportamentală este cea mai eficientă formă de psihoterapie pentru anxietatea generalizată. Această metodă terapeutică implică educarea pacientului, care învață cum să își controleze corpul pentru a elimina simptomele anxietății, apoi cum să își controleze gândurile și să oprească îngrijorarea astfel încât să poată să revină la stilul de viață pe care îl avea înainte de declanșarea anxietății.

×
Subiecte în articol: Numai de bine anxietate
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close