Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Cu câte minute ne scurtează viața un simplu hot-dog sau un pahar de suc

Cu câte minute ne scurtează viața un simplu hot-dog sau un pahar de suc

L.D.
2 minute de citit Publicat la 16:02 04 Mar 2025 Modificat la 16:02 04 Mar 2025
hot dog cartofi prajiti si suc
Studiile arată că pentru un simplu hot-dog am putea trăi cu 36 de minute mai puțin. Foto: Getty Images

Cât ne costă, de fapt, ceea ce mâncăm? Nu este vorba doar despre bani, ci despre timpul pe care îl pierdem din viață cu fiecare alegere pe care o facem. De exemplu, studiile arată că pentru un simplu hot-dog am putea trăi cu 36 de minute mai puțin. Dacă fiecare aliment ultraprocesat vine cu o taxă de timp, oare cât de mult ne scurtăm viața fără să ne dăm seama? 

”Mâncarea procesată a luat o dezvoltare importantă la nivel mondial și lumea o consumă în cantitate mare. Corect și bine ar fi să mâncăm mâncare gătită în casă, în cantități corespunzătoare, fructe, legume și proteine, aici incluzând carne, lactate, dar toate făcute în casă, fără aditivi și neprocesate. Mâncarea procesată este tot ce luăm de obicei din comerț”, a explicat Laura Panait, medic specialist medicină de familie, în exclusivitate în emisiunea Numai de Bine de la Antena 3 CNN.

Mâncarea procesată este orice aliment care a fost modificat față de forma sa naturală prin preparare, conservare sau adăugarea unor ingrediente. Aceasta poate varia de la alimente minim procesate, precum legumele congelate, până la cele ultraprocesate, pline de aditivi, zahăr și conservanți, cum ar fi chipsurile sau mezelurile. Cu cât un aliment este mai procesat, cu atât își pierde din nutrienți și poate deveni mai dăunător pentru sănătate.

”Lipsa timpului ne îndeamnă către a cumpăra. E cumva și la modă - hai să ieșim să mâncăm un burger, hai să ieșim să mâncăm un hot-dog. Toate acestea sunt absolut dăunătoare pentru organism. Există studii care ne arată că o porție de hot-dog ne poate scurta viața cu până la 36 de minute. O băutură carbogazoasă poate să ne scurteze viața cu 12 minute, iar banalul sandwich de dimineață în care punem o șuncă presată, atât de populară și consumată, ne poate scădea viața cu o durată de 12 minute, sublinez, poate scădea. Dar cu siguranță tot ce intră în componența acestor mâncăruri dăunează organismului”, mai spune medicul.

Dacă lista de ingrediente e prea lungă sau conține multe cuvinte pe care nu le înțelegi, e semn că produsul e ultraprocesat. De asemenea, verifică termenul de valabilitate. Produsele cu o durată foarte lungă de păstrare conțin adesea conservanți și sunt ultraprocesate.

”Contează tare mult atât cantitatea, cât mai ales frecvența. Una e să fim adaptați la vremurile pe care le trăim, pentru că sunt la modă. Suntem puși în fața unor situații și atunci le consumăm, dar să fie din când în când, nu frecvent, să nu fie o obișnuință un stil de viață în a consuma mâncare fast-food sau mâncare procesată”, explică dr. Laura Panait. 

Aditivii alimentari sunt folosiți pentru a prelungi durata de valabilitate, a îmbunătăți gustul, textura și aspectul produselor. Mulți dintre ei, cum ar fi conservanții și emulsifianții, ajută la menținerea prospețimii și a consistenței, dar unii chiar pot avea efecte negative.

”Favorizează inflamația la nivelul întregului organism, inflamație care este găsită și descrisă în patologii cardiovasculare, diabet zaharat și, nu în ultimul rând, în rândul cancerelor. Doi la mână influențează flora intestinală. Noi avem în intestin atât bacterii bune, cât și bacterii mai puțin bune. Aceste mâncăruri prin componența lor datorată procesării perturbă flora intestinală”, afirmă medicul.

Din nefericire nu există o formulă magică prin care să putem șterge cu buretele toate mesele nesănătoase. 

”Formula magică ar fi să mâncăm un burger și să nu mai mâncăm mult timp de acum încolo”, a concluzionat Laura Panait în emisiunea Numai de Bine de la Antena 3 CNN.

Ştiri video recomandate
×
Etichete: alimente procesate

Fanatik

Antena Sport

Observator News

Parteneri
x close