Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Sfaturile specialiştilor despre cum să faci curat în casă fără să te accidentezi

Sfaturile specialiştilor despre cum să faci curat în casă fără să te accidentezi

Ela Crăciun
2 minute de citit Publicat la 14:37 28 Mar 2021 Modificat la 14:37 28 Mar 2021
o_1f1s9t10b1eri1edhm981t4s1fh9b.jpg
Sursa foto: Pixabay

Mutarea canapelei, ridicarea unor obiecte grele sau mişcările repezite ne pot aduce un disconfort de care nu avem nevoie. Aflăm imediat cum să ne decurcăm fără efort inutil şi fără accidente.

"Adevărul e că mulți dintre noi ne gândim că accidentările apar atunci când facem sport și atât. Din păcate, sunt multe accidentări care se întâmplă în casă, iar riscurile de a avea o accidentare cresc atunci când nu folosim poziții corecte", a declarat Dr. Tarek Nazer, medic specialist ortoped.

"Această poziție este una incorectă deoarece poate afecta coloana lombară. Oprește-te și mărește, te rog, capătul aspiratorului. Acum, vei sta dreaptă, vei depărta puțin picioarele, un picior în față, unul în spate și începe din nou. Îndoaie puțin genunchii atunci când vrei să mergi cu aspiratorul mai în față și așa vei proteja și genunchii și coloana lombară", a explicat Andreea Condrea, kinetoterapeut.

Aceeași regulă se aplică și atunci când vrem să dăm cu mopul. Iar în plus, ar trebui să purtăm și o pereche de papuci antiderapanți, astfel încât să nu riscăm să alunecăm.

"La fel apar durerile când încercăm să ștergem sau să obținem obiecte de la înălțime. Încercăm să stăm pe vârfuri, întindem mâinile foarte mult și atunci pot apărea dureri și la nivelul coloanei, dar și la nivelul umărului", a mai precizat dr. Tarek Nazer.

Specialiștii atenționează că ar trebui să fim atenți și atunci când urmează să ridicăm obiecte care cântăresc mai mult de cinci kilograme.

"Putem avea dureri de coloană, atunci când îl ridicăm s-ar putea să se audă o trosnituă însoțită cu durere sau ulterior, după ce repetăm acest lucru de multe ori, apar dureri cronice, nu neapărat acute, adică accidentările nu apar întotdeauna atunci pe moment și apare durere, poate să apară ulterior, după câteva zile, la un efort fizic", explică dr. Tarek Nazer.

Însă, nu riscăm să ne punem sănătatea în pericol dacă executăm o ridicare corectă. De asemenea, mare atenție atunci când vă propuneți să mutați o piesă grea de mobilier.

"Atunci când vrem să mutăm obiectele grele din locuință este greșit să tragem de aceste. Te rog să te oprești, te muți în spatele scaunului și începi să îl împingi. Această acțiune este mai ușoară și protejează coloana", a arărat kinetoterapeutul Andreea Condrea.

În cazul unei locuințe care are mai mult de trei camere, curățenia ar trebui să fie împărțită în mai multe etape.

"Unde avem aproximativ 5-6 geamuri de șters, nu putem să facem acest lucru dintr-o dată, fiindcă suprasolicităm articulația umărului făcând o mișcare repetată de mai multe ori, fără să fie articulația respectivă pregătită pentru așa ceva", este sfatul medicului ortoped.

Iar pentru un plus de siguranță, specialiștii recomandă și o scurtă încălzire înainte. În cazul unei accidentări este important să opriți imediat activitatea.

"Așteptăm jumătate de oră și vedem dacă încă mai avem dureri în zona respectivă. De cele mai multe ori, dacă accidentarea este una ușoară, se tratează prin repaus, antiinflamator sau kinetoterapie și fizioterapie. Însă dacă este accidentare de la înălțime, a căzut de pe scaun sau de pe o scară, riscăm să avem luxații sau entorse sau chiar și facturi și atunci trebuie să apelăm la serviciul de urgență", spune medicul specialist.

Accidentările pot apărea chiar şi atunci când facem o activitate aparent relaxantă - tunderea gazonului.

"De exemplu, dacă un bărbat vrea să tundă iarba în curte, el dacă nu adoptă o poziție corectă sau nu împinge în ritm normal, fără să forțeze, poate să provoace dureri la nivelul coloanei, dar și la nivelul umerilor", a mai declarat dr. Nazer.

×
Parteneri
x close